Auteur Topic: welke luidspeaker kabel  (gelezen 11710 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

erikjan

  • *****
  • Berichten: 4088
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #120 Gepost op: 16 december 2016, 09:17:00 »
Nee, je bent een trol zoals al door Be tweeter opgemerkt. Je schermt met kretologie zonder een greintje begrip waar je het over hebt, dat is nu wel pijnlijk duidelijk geworden.

Wat doet je vermoeden dat je de enige bent die in de praktijk van de audioweergave staat?

Doe eens een dubbelblind test.
“What're quantum mechanics?"
"I don't know. People who repair quantums, I suppose.”
― Terry Pratchett, Eric

benjamin

  • *****
  • Berichten: 2184
  • Iets wat nergens op lijkt, of niets wat ergens....
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #121 Gepost op: 16 december 2016, 11:02:42 »
Bekend met de term 'trol'?

Patty Brard.
IMF TLS 50 met Wharfedale Laser 100 25 cm. woofers, 2de orde gefilterd.
Wharfedale Laser 100 dome tweeters, 2de orde.
Magnepan SMGb voor middentonen, 3de orde.
Rank Arena ribbons, 1ste orde; overlap super tweeter.

Rosita RA- 6500 versterker.

johncs

  • **
  • Berichten: 226
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #122 Gepost op: 16 december 2016, 17:08:32 »
Wat zie ik nu?
Weten de ''deskundigen'' het ook niet meer na al dat gelul?
Gaan ze elkaar nu uitschelden en afzeiken als laatst redmiddel?
Terwijl ik het juiste antwoord op de vraag al heb gegeven n.l. 4mm koper
Tja, het is bijna kerst!
Kunnen jullie toch wel wat aardiger voor mekaar zijn?
gr
John

Subbuilder

  • ****
  • Berichten: 810
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #123 Gepost op: 16 december 2016, 22:56:53 »
Wat doet je vermoeden dat je de enige bent die in de praktijk van de audioweergave staat?
De ene praktijk is de andere niet zeker?  ^-^
« Laatst bewerkt op: 16 december 2016, 23:05:48 door Subbuilder »
Its not because you can neither hear nor measure it, that the difference ain't clear ... to me!

Subbuilder

  • ****
  • Berichten: 810
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #124 Gepost op: 16 december 2016, 23:06:29 »
Morgen maar eens naar de Gamma.  8)
Its not because you can neither hear nor measure it, that the difference ain't clear ... to me!

Ruud13

  • *****
  • Berichten: 9031
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #125 Gepost op: 17 december 2016, 01:32:50 »
Zelfs met 20kHz en lager gaan er in de tweeter harmonischen optreden die correcter weergegeven worden. De harmonischen zijn ook die hogere tonen die bvb een viool zal produceren.
Het verschil speelt evenzeer bij subwoofers. Een driver die vlak loopt tot 250Hz (typische subbas driver), zal nooit perfect kunnen aansluiten bij een monitor op 80Hz. Om volstrekt te integreren moet de bassdriver bij voorkeur vlak lopen tot 1000Hz. Dan pas kan hij "onhoorbaar" ingezet worden zonder de typische nadelen van een sub/sat.
Je kan natuurlijk altijd discussiëren wat voor jou specifiek "perfectie" in weergave is...

Dat het bij een tweeter in het frequentiegebied rond de 20 kHz - en laat zeggen twee octaven lager - gaat om het weergeven van louter harmonischen is geen nieuws en spreekt min of meer voor zich. Ik neem maar aan dat je dat bedoelde want het in de tweeter optreden van harmonischen zoals je schrijft wekt meer de indruk dat je het hebt over het optreden van vervorming in de tweeter zelf en ik ben maar zo vrij te denken dat je dat fenomeen niet bedoelt. Voor het geval je dat wel bedoelt, weet ik niet wat ik me bij de eerste zin van je bericht moet voorstellen.

Het gaat dus om het door een tweeter weergeven van harmonischen rond de 20 kHz en zeg twee octaven lager omdat er immers geen instrumenten zijn die een grondtoon in dat frequentiegebied produceren als je even de aller kortste pijpjes van bepaalde vulstemmen in een pijporgel buiten beschouwing laat.   

Het is me overigens volstrekt onduidelijk waarom je dit aspect hier nogal plompverloren voor het voetlicht haalt. Je relaas wordt overigens ronduit onsamenhangend als je het out of the blue gaat hebben over specifieke problematiek bij het onderwerp subwoofer.

We hadden het aanvankelijk over de diëlectrische eigenschappen van teflon waarvan jij vond dat ze in de audiotechniek de voorkeur verdienen boven die van pvc. Even sprekend alleen voor mezelf: Misschien zou je eindelijk eens kunnen zeggen waarom je steeds niet inhoudelijk op mijn berichten reageert. Iedere keer komt er weer een verhaal dat van alles kan zijn zolang het maar niets met de inhoud van m'n berichten van doen heeft. Op deze manier maak je jezelf niet erg geloofwaardig en wek je de indruk dat je niet weet waar je over praat. 

erikjan

  • *****
  • Berichten: 4088
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #126 Gepost op: 17 december 2016, 03:31:15 »
@Johncs: ik zie Subbuilder niet als 'deskundige'. En het lijkt me dat je stukjes niet goed interpreteert.
“What're quantum mechanics?"
"I don't know. People who repair quantums, I suppose.”
― Terry Pratchett, Eric

Be tweeter

  • *****
  • Berichten: 9202
  • Understandig little makes a lot likely....
    • ARJANKU.IT service
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #127 Gepost op: 17 december 2016, 08:09:58 »
Ik kan me wel enigszins in de uitspraak van Subbuilder vinden dat er meer praktijken zijn.

Pas wanneer ze elkaar op een forum tegenkomen en ze pretenderen ook een expert te zijn op andermans specialisme gaat het fout...
groeten,
Arjan

An inability to grasp science is no argument against it....

Subbuilder

  • ****
  • Berichten: 810
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #128 Gepost op: 17 december 2016, 10:10:36 »
Ik pretendeer helemaal niet een technisch en theoretisch onderlegd deskundige te zijn. Dus een technische of theoretische discussie ga ik met technici niet aan. Mag ik daarom geen wetenschappelijke termen hanteren van zaken die invloed hebben op signaaloverdracht? Al was het maar om erop te wijzen dat de mantra dat kabels totaal geen onderscheid maken, enigzins te nuanceren. Technici hier willen die verschillen afdoen als niet relevant. En dat is hun goed recht.

Zoals al vaker gezegd ben ik een man van de (jarenlange) praktijk. Praktijk in het uitzoeken en aanbieden van hifi componenten die een doorsnee koperspubliek van muziek- of filmliefhebbers kunnen waarderen.
Verkoopbare produkten veronderstellen een bepaald compromis.
- Compromis inzake kostprijs (ik richt me op de middenklasse, bij mij ga je geen esotherische toestanden vinden met versterkers en speakers met prijskaartjes van 5 cijfertjes)
- Compromis inzake uitzicht (helaas almaar belangrijker en soms het enige wat telt voor de vrouw wil ze speakers uberhaupt tolereren in een woonkamer)
- Compromis inzake klank - jawel, als je een correct(er) klinkende set laat horen, komt vaak de opmerking: "dit klinkt wel mînder warm, een beetje schel naar mijn smaak. Terwijl je enkel de boom-bas hebt weggehaald.

Inzake de klank maak ik zelf zo min mogelijk compromissen. Voor mezelf zoek ik de meest "natuurlijke" en waarheidsgetrouwe klank als mogelijk. In de praktijk veronderstelt dat het uittesten van verschillende combinaties versterker/speaker en ja... ook kabels die voor mij (en vele anderen met mij) een integraal deel uitmaken in dit "integratieproces" tussen de muziek, de set en de kamer.
Hoe het komt dat kabels in deze een rol kunnen spelen, is mij ook niet duidelijk. Dat ze die rol spelen, is dat wel.
Op zaken als het misleiden van hersenen, suggestie (auto of andere) en dubbelblindtesten, ga ik nu even niet op in.
Het lijkt me wel interessant te kunnen achterhalen welke verschillen in kabels de oorzaak zijn voor de gepercipieerde verschillen in synergie.
Het feit dat de "real life" apparatuur die ik verkoop, vaak verre van perfect ontworpen is, is volgens mij een belangrijk aspect in deze. In tegenstelling tot wat high enders vaak beweren, lijkt het me aannemelijk dat kabelverschillen in beter ontworpen apparaten, net minder effect hebben. Ik zou zelf durven geloven dat de gamma kabel van 2,5mm2 de perfecte verbinding kan zijn tussen de perfecte apparaten. (Stel je voor)
Alleen perfectie is ver te zoeken in een commerciële wereld waar apparatuur in de eerste plaats vanuit winstoogmerk wordt gebouwd.
Vandaar dat ik regelmatig zit te klooien met interlinks, speakerkabels en soms ook netsnoeren. Net zoals een chef kok zijn/haar kruiding uittest tot het resultaat volledig naar wens is.
Met mijn opmerkingen wil ik dan ook alleen maar twijfel zaaien in de hoofden van de almaar groeiender groep hifi kopers die nooit nog een winkel binnenstappen en menen alle Heil van een forum als dit te kunnen halen. Twijfel in de zin van ... zou ik toch niet eens vrijblijvend wat alternatieve kabels testen, nu ik niet helemaal tevreden ben met mijn klank? ...
Of ga je een jaar later op zoek naar een ander paar speakers of versterker in de hoop alsnog je doel te bereiken? Wat is dan het makkelijkst van de 2 opties?
Als dat dan trolling is, noem me een trol!  >:D
Its not because you can neither hear nor measure it, that the difference ain't clear ... to me!

Be tweeter

  • *****
  • Berichten: 9202
  • Understandig little makes a lot likely....
    • ARJANKU.IT service
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #129 Gepost op: 17 december 2016, 11:33:04 »
Bij dit verhaal neem ik dat ogenblikkelijk terug .
Daarbij hoort wel een kanttekening mijnerzijds dat je ondanks je uitlating dat je niet technisch onderlegd bent je wél de terminologie wilt gebruiken van de techneut, niet geïnteresseerd bent in het juiste gebruik van dat lingo, niet openstaat voor uitleg dat dat een specifiek item van dat lingo nu juist niet van toepassing is op de onderhavige materie en geen oog (oor) hebt voor andere mogelijkheden waardoor geluid anders wordt ervaren.
Al is de straat geplaveid met voorbeelden van gevallen waaruit blijkt dat iets als placebo werkt als een trein zoek jij het in een verandering van synergy tussen alle componenten.
Dat jij een man als Dunleavy achteloos afserveert als 'vorige eeuw' getuigt ook van oogkleppen.

Ik sta altijd en nog iedere dag open voor de klasbak die blind kabelverschillen of andere verschillen weet te duiden. Helaas is hij/zij in veertig jaar audiohobby en zevenentwintig jaar beroepsmatig in de audio nog nooit langsgekomen.
Wel heb ik hele volksstammen zien passeren die met groene stiften, paranormale folie, kabels, voetjes, kristallen etc. verschillen meenden waar te nemen maar die dat zonder voorkennis opeens een stuk minder goed (niet) bleken te kunnen.

Dan heb je inderdaad twee verschillende audiostromingen...
« Laatst bewerkt op: 17 december 2016, 11:38:59 door Be tweeter »
groeten,
Arjan

An inability to grasp science is no argument against it....

Subbuilder

  • ****
  • Berichten: 810
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #130 Gepost op: 17 december 2016, 13:13:57 »
Het is makkelijk om met voorbeelden van voodoo fantasten heel de high end audio en tweeking wereld af te doen als kwakzalverij. Dat gaat natuurlijk niet op.
Het is geweten dat onze ogen/hersenen ook bedrogen kunnen worden. Laatst was er het voorbeeld via twitter dacht ik, waarbij een deel van de mensen een kleur als zus en een ander deel als zo percipieerden. Dus ja, ook onze ogen kunnen misleid worden, maar ga je daarom zeggen dat je nooit meer je ogen mag geloven als het om verschillen in kleur gaat?
Its not because you can neither hear nor measure it, that the difference ain't clear ... to me!

erikjan

  • *****
  • Berichten: 4088
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #131 Gepost op: 17 december 2016, 13:17:00 »
Nee, je moet een gezonde portie wantrouwen hebben, zeker als je wordt gewaarschuwd dat je oren je bedriegen. Dat ontken je want je bent ervaringsdeskundige.

Doe eens een dubbelblind test.
“What're quantum mechanics?"
"I don't know. People who repair quantums, I suppose.”
― Terry Pratchett, Eric

Subbuilder

  • ****
  • Berichten: 810
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #132 Gepost op: 17 december 2016, 13:17:52 »
En laat ons dan op kleur verder gaan.
Er werd gesteld dat het menselijk oog 16miljoen kleurschakkeringen kan onderscheiden. Wil dat dan zeggen dat de nieuwste evoluties in beeldweergave ons niets opleveren? Hadden we kunnen stoppen bij HD ready? Bij full HD? Bij 4K? ...
Its not because you can neither hear nor measure it, that the difference ain't clear ... to me!

Subbuilder

  • ****
  • Berichten: 810
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #133 Gepost op: 17 december 2016, 13:30:57 »
Dubbelblind testen ... de onvermijdelijke tegenwerping.  ;D
Wat zou er gebeuren -vraag ik me af- als je kwaliteitsverschillen tussen fototoestellen zou testen met een fotoprint die mensen een paar seconden konden bekijken waarna ze - apart van de eerste - een andere print kregen. Zou men dan kunnen zeggen: dat is de Canon 5DmkIII en dat de Nikon D800E?
Magazines (online of print) plaatsen 100% uitvergrotingen van het beeld naast elkaar, zodat de verschillen duidelijk worden.
Helaas kan je dat niet met audiofragmenten.

(En fotografiekenners kom aub niet met het argument dat kwaliteit van een foto van meer afhangt dan de pixel peeping op 100% vergroting. Dat de fotograaf, de belichting, het onderwerp, de lens, ... er meer toe doen. Uiteraard is dat zo. Mij gaat het in deze om verschillen "blind" kunnen onderscheiden.)
« Laatst bewerkt op: 17 december 2016, 17:36:16 door Subbuilder »
Its not because you can neither hear nor measure it, that the difference ain't clear ... to me!

Be tweeter

  • *****
  • Berichten: 9202
  • Understandig little makes a lot likely....
    • ARJANKU.IT service
Re: welke luidspeaker kabel
« Reactie #134 Gepost op: 17 december 2016, 13:35:46 »
Als het om verschillen in kleur gaat durf ik daar alleen een uitspraak over te doen als de kleurstalen direct naast elkaar liggen want het voorbeeld hieronder geeft al aan dat het fout gaat als er een andergekleurd vlak tussen zit.

Met een kleurdipper uit een bewerkingsprogramma kun je vaststellen dat A en B dezelfde kleurwaarde hebben.
Wil je bij audio dus het voodoo-kaf van het werkende tweak-koren scheiden dan moet je daar een soortgelijk keurmechanisme voor hebben. Op het moment dat je daar een gezellig onderonsje met een klant voor gebruikt met wisselen van kabels en daaropvolgend ervaringen uitwisselen dan gaat dat géén betrouwbaar resultaat opleveren, dat geef ik je op een briefje.
Een AB-X test geeft een duidelijke scheidslijn aan van verschillen in amplitude, timbre, aanwezigheid van detaillering die nog kunnen worden onderscheiden door een testluisteraar. Alle verschillen die door tweaks worden teweeggebracht blijken op miraculeuze wijze opeens onder deze testdrempel te vallen, raar toch?

Nog een voorbeeld: Een audioloog kan een simulant, die voorwendt doof te zijn, makkelijk ontmaskeren door een signaal op het zogenaamde dove oor aan te bieden en een veel zachter test signaal op het zogenaamde goede oor.
Het is dan voor de simulant niet mogelijk het zachte signaal waar te nemen terwijl dit signaal in verhouding tot het andere signaal veeeel groter is dan details die sommigen menen te kunnen onderscheiden in bepaalde geluidssignalen ( uiteraard na zelf een tweak te hebben aangebracht).
groeten,
Arjan

An inability to grasp science is no argument against it....