Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 4 5 ... 10
1
Luidsprekers en subwoofers / Magnat Lambda 5 en Lambda 10 luidsprekers
« Laatste bericht door Teska Gepost op Vandaag om 00:33:14 »
Online vind ik niet veel reviews terug over deze speakers, enkel specs.

Dus ga ik zelfs even een opinie neerschrijven over deze prima luidsprekers.  :wave:

In de mooie jaren 90 ben ik veel verschillende luidsprekers gaan beluisteren, in mijn zoektocht daar de beste set voor max €1000. Eerder toevallig ben ik op een interieurbeurs in contact gekomen met de invoerder van Magnat. Hij stond op een stand met, onder andere, de Lambda 5 en 10. Eigenaardigheid was de tweeter, die als een bol bovenop de speaker staat, afneembaar is en in twee richtingen afstraalt.

Ik herinner me nog dat de goede man me de grootste Lambda 10 luidsprekers liet horen en ik in discussie ging dat hij een subwoofer had aangesloten. De basweergave was namelijk massief voor een kast met zulke fysieke eigenschappen. Maar de man kon simpelweg aantonen dat enkel de beluisterde luidsprekers aangesloten waren.

Het geluid was enorm gebalanceerd en indrukwekkend, maar met een verkoopsprijs van €900 lagen ze toch in de bovengrens van mijn budget en heb ik ze niet gekocht.

Maar zoals met veel dingen, zijn ze me altijd bijgebleven.  8)

Dus enkele weken geleden (en 29 jaar later) heb ik dan een set gezocht en de Lambda 5 gevonden. Deze ga ik het eerst bespreken.

Magnat Lambda 5

Beschrijving:
Het zijn kleine kastjes van een 80 cm hoog, inclusief de tweeter. Ook redelijk smal. Er zitten twee schattige 13 cm woofers in en een enkel basreflex pijpje achteraan. Aansluiting gebeurd via schroefaansluiting en het luidsprekerdoek is op een houten frame gelijmd. De kast zelf is gemaakt van spaanderplaat, wat ik toch wel goedkoop vind voor een luidspreker van zulke toenmalige verkoopsprijs.

Geluid:
Dit is een perfect uitgerekend kastje ! De laagweergave is van een kwaliteit die men niet zou toeschrijven aan een 3 weg systeem met twee 13 cm woofertjes. Het zijn woofers met geperste frames, de goedkopere variant dus.
Ik heb met een testsignaal een onderste frequentie van 31,5 hz er hoorbaar uitgekregen, maar rond 50 hz zit het laag wel héél lekker.
De tweeter klinkt heel smooth, niet te scherp. Het algemene geluid is enorm in balans en verbazingwekkend "volwassen". Bij een blinde test zou men deze luidspreker waarschijnlijk groter inschatten.

Het geluidsbeeld is ook heel breed, mede door de tweezijdige tweeters, en alle instrumenten zijn mooi waarneembaar. De keuze van drivers en filter is bij Magnat in ieder geval beter doordacht dan de keuze voor het hout van de kast.

Conclusie:
Verbazingwekkende luidsprekers die een opvallend bruikbaar geluid neerzetten. De bas wordt nooit té, het hoog wordt nooit té, middentonen zitten echt lekker. Echt een allround luidspreker die veel mensen zal kunnen bekoren.

Door de verrassende ervaring met de kleine Lambda 5 luidsprekers van Magnat, werd ik dus enorm nieuwsgierig naar de grote Lambda 10. Ik vond een set op Marktplaats, maar moest er wel 180 km voor rijden. Maar de lage prijs maakte die rit dan weer goed. Hieronder dan mijn ervaring met de grote Lambda's.


Magnat Lambda 10

Beschrijving:
Deze is de grote Lambda, dus een kast van ongeveer 1,10 m hoog. Eveneens van spaanderplaat, maar nu afgewerkt in lichtgrijs, met toch zwarte doek over de grille. Twee 17 cm woofers en dezelfde, afneembare, boltweeters. De woofers hebben een gegoten alu frame, andere kwaliteit dus !
Door de smalle voet, met afgeronde hoeken, hebben deze luidsprekers de neiging om om te vallen. Een paar kilo zand in de voet was misschien geen overbodige luxe, oftewel een onderop geschroefde bredere basisplaat.

Eén van mijn Lambda 10 luidsprekers blijkt in het verleden dus ook te zijn omgevallen, want de socket waar de tweeter in zit was kapot. Er zat plakband rond. Ik heb dit met nitrolijm in orde gebracht. Maar wat erger was, is het feit dat de beide woofers van die luidspreker, door de val dus uit de kast gerukt zijn. Dat had het bijkomende resultaat dat de ophanging 3/4de van de conus losgekomen was. Dit heb ik ook met de nitrolijm opnieuw gelijmd en na ettelijke speeluren houdt het perfect !

Geluid:
Uiteraard klinkt deze grote Lambda 10 héél anders dan zijn klein broertje. Maar vreemd genoeg niet beter. Natuurlijk is er meer laag, maar ten koste van de geluidsbalans. Deze luidsprekers klinken onmiddellijk véél beter met de bas en treble knopen op de versterker naar 3 uur gedraaid.
Als ik ze flat bespeel, komt er een zeer gearticuleerd mid naar boven, naarmate het volume omhoog gaat, zijn die mids steeds luider tot zelfs té luid.
Deze Lambda 10 luidsprekers gaan wel ongelofelijk luid, terwijl ze loepzuiver blijven klinken. Maar door bas en treble omhoog te draaien, komt het klankbeeld wél mooi in balans. Dan komen deze Lambda 10 luidsprekers écht tot leven.

Conclusie:
Zeer goede luidsprekers voor liefhebbers van gearticuleerde middentonen. Bijvoorbeeld jaren 80 rockmuziek klinkt enorm lekker op deze Magnats. Maar wat algemeen geluid betreft, moeten ze eigenlijk de duimen leggen tegen de Lambda 5. Deze Lambda 10 zijn wel enorm imposant, de lichtgrijze kleur helpt daar wel bij.

Dus ik zou zeggen, als je een set op de kop kunt tikken, geef ze een kans. Wie weet word je verrast  :armswing:
2
Gevraagd / Re: Wie helpt me mee zoeken naar de perfecte Hifi keten ?
« Laatste bericht door Be tweeter Gepost op Gisteren om 22:23:57 »
Voor thuis zou ik ook meer zien in een internet-tuner dan een DAB+ apparaat. DAB+ is meer iets voor in de keuken of auto wat mij betreft.
3
Gevraagd / Re: Wie helpt me mee zoeken naar de perfecte Hifi keten ?
« Laatste bericht door Pimmie1968 Gepost op Gisteren om 22:16:39 »
Beste Gloomy,

Je vraagstelling komt bij mij ietwat verwarrend over.
Je zoekt de prefecte hifi keten maar lijkt meer oog te hebben voor het digitaliseren van analoge cassettes en vinyl.
Voor mij zijn dat twee verschillende dingen en is als alles in 1 apparaat niet te vinden.
Digitaliseren van tapes en lp's doe je met een pc met de benodigde randapparatuur, de perfecte hifi keten moet je zien in losse elementen die elk hun eigen functie hebben, versterker, cd speler, tuner en speakers.

Pim
4
Gevraagd / Re: Wie helpt me mee zoeken naar de perfecte Hifi keten ?
« Laatste bericht door Be tweeter Gepost op Gisteren om 21:05:05 »
De apparaten die het digitaliseren zelf kunnen zijn meestal van het fabrikaat KNUDDE. Wat Bloom adviseert levert de beste kwaliteit digitale files op.
5
Gevraagd / Re: Wie helpt me mee zoeken naar de perfecte Hifi keten ?
« Laatste bericht door Bloom Gepost op Gisteren om 18:43:53 »
In één stuk? Dan kan ik kort zijn: dat bestaat niet.
Je beste aanpak is dan te starten met een pc en die uit te breiden met wat je allemaal wil hebben.
6
Analoge bronnen / Re: Naald nog goed? Hoe kan je dat weten na ongelukje met de arm?
« Laatste bericht door Fotohuis Gepost op Gisteren om 18:26:55 »
Je kunt de Cantilever en de punt van de naald eens goed onder een loupe van 10x-15x bekijken. Verder na deze actie de afstelling van de draaitafel nogmaals eens goed nalopen. VTA, Azimuth, fouthoek (dus de plaats van montage) naaldkracht, dwarskracht compensatie enz. en natuurlijk als de draaitafel goed waterpas staat. Een (spiegel-) Protractor is dan wel handig.
7
Gevraagd / Wie helpt me mee zoeken naar de perfecte Hifi keten ?
« Laatste bericht door Gloomy Gepost op Gisteren om 18:21:49 »
Hey luitjes,

Ik ben kwasi verplicht om een nieuwe Hifi-keten te kopen, aangezien mijn oude al 15 jaar dienst doet en het heeft opgegeven.

Dit zijn de specs die ik er graag zou bij willen :

* 3-5 CD/CDRW laders
* DAB+ radio
* platenspeler
* 2 x cassettedeck
* USB ingang / SD-kaart
* Bluetooth
* Wifi (optioneel)

Heel belangrijk is, is dat er een functie in zit die mijn cassettes digitaliseert, ook eentje waar je je ouwe vinyl mee kunt digitaliseren.

Ik heb al uren liggen zoeken achter een dergelijk toestel, ze bestaan wel, maar vaak komen ze tekort aan mijn verlangens.

Helpen jullie effe mee zoeken ?

Liefst in 1 stuk, niet allemaal losse decken, aub.

Alvast dank op voorhand !

Gloomy.
8
Luidsprekers en subwoofers / Defecte mid tweeter Jamo
« Laatste bericht door Carlson Gepost op Gisteren om 16:35:19 »
Ik ben een oude set Jamo Power 250R aan het opknappen, laten we het op jeugdsentiment houden.
De middentoner is defect en ik kan deze wel opsturen naar een expert, maar of de speaker dat waard is betwijfel ik.

En vanuit Jamo of speakerleveranciers is er natuurlijk niets te leveren, op de tweedehands markt vind ik ook niet zo 1,2,3 een passende vervanger. Ik ben bang dat ik dan 2 nieuwe moet kopen, maar wat en hoe?
Ik heb natuurlijk al even rond zitten kijken op internet maar ik vind het wel lastig. Iemand die hier ervaring mee heeft?


9
Te koop / JBL Studio 580 speakers in hoogglans wit
« Laatste bericht door coen99 Gepost op Gisteren om 12:44:25 »
JBL Studio 580
Nieuwprijs was €.1400,- nu €.700 voor de set.
Kort gebruikt, gaan weg ivm verhuizing.

Hoogglans wit (professioneel door meubelmaker laten spuiten)
Met hoorntweeter (zeer goede spreiding hoge tonen!)

Algemene specificaties
Type Two-way dual-woofer, floorstanding

Audio Specifications
Nominal Impedance 6 ohms
Sensitivity (2.83V@1m) 90dB
Crossover Frequencies 1.5kHz
Frequency Response (-6dB) 40Hz-40kHz

Speaker Specifications
High-Frequncy Transducer 1" (25mm) compression driver with neodymium magnet and one-piece Teonex diaphragm on a glass-filled ABS Bi-Radial horn, magnetically shielded

Low-Frequency Transducer Two 6-1/2" (165mm) PolyPlas cones with Symmetrical Field Geometry magnet structures, cast frames and rubber surrounds, magnetically shielded

Afmetingen / Gewicht
Depth (mm) 348
Weight (kg) 22.2
Height (mm) 1069
Width (mm) 250

Control and Connection Specifications
Connector Type Dual gold-plated binding posts (bi-wire capable)

Alleen ophalen/brengen mogelijk ivm voorkomen beschadigingen aan de lak.
Langsbrengen in overleg.
Ophalen in Winterswijk.

Onderstaande foto is een stockfoto.
Fotos volgen zsm.
10
Luidsprekers en subwoofers / Re: Speakers voor rock en symfonische metal
« Laatste bericht door turbomarco Gepost op Gisteren om 11:25:16 »
Speakers voor rock/metal is iets heel persoonlijks ,ieder ervaart dat weer heel anders .

Persoonlijk vind ik dat het snoeihard en onvervormd moet kunnen gaan .

De lage tonen hoeven niet eens zo diep te gaan ,maar in het gebied rond 50Hz moet wat mij betreft dezelfde output hebben als die van 500Hz ,zo ervaar ik dat tijdens live optredens namelijk ook .
Pagina's: [1] 2 3 4 5 ... 10