Auteur Topic: ITT Schaub Lorenz B6/25 Speakerpair projectje  (gelezen 163 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jopie1978

  • *
  • Berichten: 13
ITT Schaub Lorenz B6/25 Speakerpair projectje
« Gepost op: 30 augustus 2017, 16:24:43 »
Ik heb van een aardige duitse speakerverzamelaar uit brabant een setje "ITT Schaub Lorenz B6/25" 3-way speakerpair" uit 1969 met i.i.g. 1 Alnico tweeter aangeschaft.Extra info:
https://www.jensentone.com/vintage_alnico
http://www.radiomuseum.org/r/itt_hifi_klangstrahler_b625.html
https://sgerasimuk.blogspot.nl/2017/03/itt-schaub-lorenz-hifi-klangstrahler.html

Ik ga hem vandaag testen en openschroeven om te kijken wat de status is van de binnenzijde. De buitenzijde is eigenlijk wel aardig, wat oppervlakte krassen en 1 hoek is kapot gebutst maar beide krijg ik wel gefikst dankzij youtube, de "el salvador van 2017". Daarnaast eventueel wat olien enzo dan kom ik al een heel eind.  Ik ben van plan om ze gedeeltelijk of geheel wit/witgebeitste look of wat dan ook te geven, zodat ze net iets minder aandacht opeisen in een bijna volledig wit interieur, ik vind walnotenfineer visueel erg dominant spul. Natuurlijk ben ik eerst aan het uitproberen alvorens ik eraan begin. Onderstaande plaatje is concept 1, eventueel met wit gebeitste rib-effect (dat moeten we er maar bij denken).

Ik moet nog veel uitzoeken wat ik wil maar ik kom er wel qua uit de buitenzijde, de binnenzijde daarentegen daar heb ik wat vragen over. Nou heb ik dit artikel van de soundspeakerstore gelezen over het herstellen van vintage speakers en de electronica. Mijn vragen:

1) Is het verstandig om altijd de condensatoren te vervangen als je toch bezig bent met een opknapbeurt? Doen jullie altijd de condensatoren vervangen in een speaker tijdens reviseren? EN zijn er nog andere zaken die ik dan ook maar beter direct kan aanpakken?
1) Moet je echt van die dure vervangings-condensatoren pakken die in het artikel staan vermeld (die kosten 60 euro ofzoiets) of mag ik ook gewoon condensatoren van hetzelfde type nemen (1 of 5 euro per stuk ofzo) als vervangers, dat lijkt me goedkoper?
3) Is het niet een goed idee om eventueel 3 weg speaker te bi-ampen als ik hem toch aan het reviseren ben, zodat ik 2 kleine woofers eventueel apart kan aansturen binnen een 5.2 setup als ik dat later wil proberen, kan dit ja toch? Is dat heel erg duur qua aanpassing of kan ik dat gerust doen? Zo heb ik dan eventueel maar 5 speakerkasten voor een voor een toekomstig 5.2 systeem (call me crazy 8));

Ik probeer dus eigenlijk globaal grip te krijgen op de totale omvang van mijn speaker reviseer projectje. Alle comments zijn wenselijk, zelfs degene die me voor gek verklaren om walnotenfineer te behandelen. >:D
« Laatst bewerkt op: 30 augustus 2017, 16:37:39 door jopie1978 »

jopie1978

  • *
  • Berichten: 13
Re: ITT Schaub Lorenz B6/25 Speakerpair projectje
« Reactie #1 Gepost op: 1 september 2017, 17:57:21 »
De speakers waren erg bassheavy, kreeg dat via de versterker zelfs niet volledig ongedaan met de bass op de laagste stand en de treble op de hoogste. Gelukkig kreeg ik hem eindelijk open met voorzichtig breekwerk, hij zat dichtgelijmd, heb ik weer. Hij zat volgepakt van onder tot boven met 3 lagen glaswol zoals staat op de foto. Hieronder zie wat eronder zat.

Dat zouden dus in ieders geval 2 almico speakers moeten zijn per box volgens de vorige eigenaar (eventueel 3 maar dat weet ik niet zeker), met de typenummers:
2 stuks : 49131-40582
1 stuks : 49132-70320

En de electronica, of wat er op lijkt in ieders geval, zou dan bestaan uit een spoel van koperdraad met :

Na het openmaken zijn er toch een aantal dingen die ik niet helemaal begrijp, ik hoop dat jullie me een beetje verder kunnen helpen:
1) Wat zouden jullie met die electro samenstelling doen nu je weet wat er aan de binnenkant zit? Is het verstandiger om een nieuwe crossover te maken of een paar onderdelen te vervangen. Ik zou het fijn vinden als de bass wat minder aanwezig zou zijn. Misschien is het een idee om 1 speaker eruit te zodat de decibels wat minder worden van de grote speakers? Dan zou ik de speaker kleiner kunnen maken met 1 grote speaker en een kleintje.
2) Is het normaal om een speakerkabinet helemaal vol te stouwen met glaswol en waarom dan? Is het verstandig om dit proefondervindelijk te bekijken hoeveel lagen glaswol optimaal is of is meer altijd beter? (deze kabinetjes hebben geen bassreflexport)

 Ik ben dus aan het brainstormen wat de omvang van mijn projectje zou moeten zijn, wat berichtjes met jullie ervaring zou wel wenselijk zijn. De eerste keer een speaker eventueel wat modificeren is erg lastig. Thanks.
« Laatst bewerkt op: 1 september 2017, 18:03:04 door jopie1978 »