Auteur Topic: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!  (gelezen 7842 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Hallo allemaal,

Ik heb bij het schoonmaken van mijn A91D versterker van pioneer (25 jaar oud nu) en enorme blunder gemaakt. Ik heb een platte vier-aderige kabel verkeerd aangesloten waardoor bij het weer inschakelen de versterker kapot ging. Na een visuele inspectie vond ik een doorgebrande weerstand, welke ik vervangen heb. Nu zit er leven in het apparaat maar kan ik alleen via Line-Direct nog analoog luisteren maar ook niet helemaal zonder vervorming, digitaal doet niets meer en zonder Line Direct is het ook stil. Voor de rest zien alle componenten op de printplaten er nog prima uit. de connector die verkeerd aangesloten is, moet de volgende waardes hebben 1= +32v, 2= -32v retour, 3= +10v, 4= aarde. Nu is het dus geweest: 1= aarde, 2=+10v, 3= -32v, 4= +32v !!
Nu zou ik graag willen gaan zoeken wat er dan kapot is in het circuit en of dit überhaupt zin heeft.
Heeft misschien iemand tips??? Ik zou hem graag weer helemaal in orde willen krijgen, al duurt het een jaar. Ik maak er dan een "spannend" project voor mezelf van  8)

Hier een foto van de platte kabel (linkse grijze) die direct van het de voedingsprint komt en ook nog een deel van de servicemanual waarop het circuit van de printplaat staat.

Bedankt alvast voor enentuele tips

 



 





« Laatst bewerkt op: 24 oktober 2013, 22:46:48 door scratje »

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #1 Gepost op: 24 oktober 2013, 22:32:31 »

autograph 12

  • *****
  • Berichten: 1279
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #2 Gepost op: 24 oktober 2013, 22:38:56 »
Ben bang dat je meer schade heeft gemaakt dan je lief is.

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #3 Gepost op: 24 oktober 2013, 22:48:00 »
Dat weet ik bijna zeker ja  :o

autograph 12

  • *****
  • Berichten: 1279
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #4 Gepost op: 24 oktober 2013, 22:51:01 »
Dat weet ik bijna zeker ja  :o

Lu........................... .................. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Hoop voor je dat het goed komt. ;)

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #5 Gepost op: 24 oktober 2013, 23:06:40 »
Dat druk je nog zacht uit dan hahaha, maar toch dankje  ;)

Frankie

  • **
  • Berichten: 196
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #6 Gepost op: 25 oktober 2013, 01:18:24 »
Ga er nou niet weer zelf mee kleauten...  ;)

Misschien een mooie uitdaging voor Ruud13 of HAL9000.

Be tweeter

  • *****
  • Berichten: 8567
  • Understandig little makes a lot likely....
    • ARJANKU.IT service
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #7 Gepost op: 25 oktober 2013, 08:32:24 »
IC 714, 715 en 716 zijn verdacht alsook de elco's ervoor.
Vergeet ook het voedende apparaat niet.
Meten is (meer) weten.
groeten,
Arjan

An inability to grasp science is no argument against it....

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #8 Gepost op: 25 oktober 2013, 16:41:45 »
thnx Be Tweeter, aan die ic's had ik ook al gedacht maar de voeding nog over het hoofd gezien. Ik meet inderdaad niet de waardes die ik op die grijze kabel moet hebben. Ga nu die voedingsprint maar eens uitbouwen en verder checken. Er zitten zekeringen op maar die waren gewoon in orde, dus toch ff verder kijken en weer meer weten  8)

mr_marantz

  • *****
  • Berichten: 1372
  • There can be only one............classic Marantz!
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #9 Gepost op: 26 oktober 2013, 12:40:21 »
Waarom trek je flatcables los wanneer je een apparaat alleen wil schoonmaken?
Ik denk dat je met een beetje pech goed de Sjaak bent.
Als er een IC stuk is zal het hoogstwaarschijnlijk einde verhaal zijn.

Misschien alleen een positieve spanningsregelaar omdat die spanning mist?
Welke weerstand was er uitgefikt? (pos nummer graag)





classicmarantz@gmail.com

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #10 Gepost op: 26 oktober 2013, 14:59:28 »
zo eens in de vijf jaar maak ik hem stofvrij. Er zitten twee printplaten vast in een cassette, die ik uit het apparaat wilde halen en die zitten verbonden via die flatcable.
De weerstand die doorgebrand is zit ergens anders op een andere printplaat. Het is de R229, oranje-wit-zwart-goud 0.25W 39 ohm, links op de tekening.
Er zijn nog veel onderdelen te krijgen voor deze versterker, waaronder ook veel ic's maar of dat een kwestie is van losmaken en vervangen??? Ook lees ik dat je een ic niet kan testen op de printplaat en of ik dat zelf kan?
Jij bent een kenner zo te zien, heb ff je profiel gecheckt  ;)
Ik moet je eerlijk bekennen dat ik een noob ben op het vlak van elektronica (getuige ook mijn stomme actie) maar wil wel de uitdaging aangaan om te leren..........





Met nieuwe weerstand  :)
« Laatst bewerkt op: 26 oktober 2013, 15:14:35 door scratje »

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #11 Gepost op: 26 oktober 2013, 17:32:34 »
ik heb op de voedingsprint gemeten en de volgende waardes gevonden

punt 9+10= 0.23V
punt 10+11=0.4V

Op stekker cn603 meet ik op de +10volt draad maar 8.2V, ik weet niet of dit binnen de marge is of dat het precies 10V moet zijn. Op de -32V en +32V draden meet ik dan weer 0.23V en 0.4V, net als 9+10 en 11+12.
Voor de punten 9 tm 12 zitten twee voltage regelaars Q601 en Q602, wellicht dat deze dan niet goed zijn?
Aan de voetjes van deze meet ik ook 0.23V resp. 0.4V terwijl deze -32V en +32V moeten zijn.

 


« Laatst bewerkt op: 26 oktober 2013, 17:55:11 door scratje »

Ruud13

  • *****
  • Berichten: 9031
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #12 Gepost op: 28 oktober 2013, 15:10:55 »
Zijn de transistoren Q601 en Q602 nog heel? 

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #13 Gepost op: 28 oktober 2013, 17:54:06 »
Hoi Ruud 13,

Ik heb ze gemeten op het bord maar daar is de waarde al niet goed. Ik ga ze alle vier (Q601, Q602, IC601 en IC602) van het bord halen en nieuwe halen bij de elektrowinkel hier in de buurt. Ik kan alleen nergens de uPC78Mo5H (IC601) vinden dus moet ik voor een alternatieve transistor gaan zoeken.
Deze had ik trouwens wel al van het bord gehaald en die was zeker kapot!
De anderen zijn uPC7812H, 2SC2238 en 2SA968 die je wel nog kan krijgen.
Weet jij misschien een alternatief voor de uPC78Mo5 die hetzelfde, zo niet, nog beter is?
Kan me ook voorstellen dat inmiddels voor de andere modellen betere versies zijn of waren de originele beter?

Data sheet voor de uPC78M05................

Dankje voor het meedenken..........  :)
« Laatst bewerkt op: 28 oktober 2013, 17:57:21 door scratje »

Be tweeter

  • *****
  • Berichten: 8567
  • Understandig little makes a lot likely....
    • ARJANKU.IT service
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #14 Gepost op: 28 oktober 2013, 18:05:12 »
Die 7805 is een spanningsregelaar en die moet je zonder problemen kunnen vinden.
Ik had vandaag toevallig een 7810 in een hobbyproject die zich als een 7805 gedroeg  :think:
groeten,
Arjan

An inability to grasp science is no argument against it....