Auteur Topic: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!  (gelezen 8034 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #105 Gepost op: 13 april 2021, 19:50:27 »
Zijn mooie dingen net zoals de kleine zonder dac de 616 676 etc.

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #106 Gepost op: 13 april 2021, 19:50:40 »
Mooi apparaat hoor en leuk om te zien dat je deze weer helemaal aan het herstellen bent.

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #107 Gepost op: 13 april 2021, 19:53:06 »
Zo, nog ff voor Kerst wat zaken op orde gemaakt en aan het wachten op bestellingen.
Ook nog ontdekt dat een servicemanual niet heilig is wat betreft nummering.
Wilde een 5-aderige flatcable tussen twee printplaten weer aansluiten volgens het manual maar wilde toch eerst ff checken of ik goed zat........................ connector met nr. 1 t/m5 van de ene print is dus 5 t/m 1 bij de volgende print en dat is dus niet volgens het manual!!!!! De flatcable nu dus maar genummerd om verdere "blunders" te voorkomen  :think:
De oscilloscoop doet zijn werk goed en ik ben ver gekomen met meten en ook meteen al twee ic's ontdekt die niet goed waren. Een nandgate die met twee keer high ingang, toch high uitgang had en verder een 74ALS624N van PLL1 die niet werkte. Deze twee vervangen en nu met de oscilloscoop goede waarden. Nu heb ik weer twee ic's gevonden die ook niet goed werken en heb besloten om alle ic's van de 74 serie op deze print preventief te vervangen omdat deze allemaal de spanningspiek te verduren gehad hebben. Dat zijn er dus 15 en ik heb de oude al gedesoldeerd. Deze week krijg ik alle ic's hopelijk nog binnen en kan ik de vakantie nuttig besteden.
Er zitten dan nog twee ic's op die hopelijk wel nog goed zijn want dit zijn de dure! Kan ze gelukkig wel nog betstellen maar dat is in de VS en dan wacht ik nog wel een paar weken eer ze hier zijn. Samen kosten ze omgerekend €90,-  :sceptic: Het zijn de Sony CXD1076P en Yamaha YM3404B dus zou iemand deze nog hebben liggen dan houd ik me aanbevolen!
Veder nog een kleine 30 solderingen opnieuw gesoldeerd die niet goed uitzagen en nog een spanningsregelaar ontdekt met een breuk in de soldeer en daardoor ook storing gaf. Alle printen ook goed schoongemaakt met Kontakt PCC cleaner en die zien er weer uit als nieuw  ^-^
Jammer dat de vergulde RCA connectoren niet pasten dus die waren nutteloos. Met 1 connector naar de plaatselijke goudsmid gegaan en gevraagd of die te vergulden zijn en ja hoor.................... maar meneer, dan zijn ze niet meer geleidend daarna??!! Is dit een kulverhaal of snap ik het niet goed?
Nu toch maar besloten om de oude RCA terug te solderen maar ze wel eerst gepolijst en ze blinken weer als nieuw.
Ook nu overgeschakeld op 240 V voeding en alles stabiel.
Het dus wachten op de onderdelen maar eerst een paar dagen rust vanwege de feestdagen.

Aan iedereen hier fijne dagen en tot de volgende update  8)
 



scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #108 Gepost op: 13 april 2021, 19:53:29 »
Klein zegt-ie.  ;)

Dit zijn bakken van versterkers, en loeizwaar!
Heb zelf al sinds 1993 de 676, mooi ding, en zeer goed geluid.
Wat weegt die pioneer van jou scratje, als ik vragen mag?

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #109 Gepost op: 13 april 2021, 19:54:37 »
Het is een mooi reparatieblog. Dank voor alle ziele- en apparatuurroerselen :)

Als ik zo vrij mag zijn: een ontstoring die invloed heeft op het 'audio' signaal bij 135 kHz lijkt me niet interessant , net zomin als verschillen in het UV spectrum van invloed zijn op het voor ons zichtbare licht. Ik zou er geen tijd en moeite in steken, behalve als je het leuk vindt om te doen natuurlijk ('omdat het kan').

En vergulde aansluitingen zijn leuk omdat ze niet oxideren, maar als je na verloop van vele jaren hoorbaar last van oxide zou hebben (is mij nog nooit overkomen overigens: waar de metalen delen op elkaar klemmen kan geen zuurstof bijkomen en oxideert dus niet), is het simpelweg schoonmaken/polijsten zoals je gedaan hebt voldoende om de overgangsweerstand weer te minimaliseren.

Houd ons op de hoogte :)

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #110 Gepost op: 13 april 2021, 19:54:57 »
Dit bakje weegt 29.2 kg, mede door de in gietijzer gegoten transformatoren. lekker lomp ook om te tillen haha. Ook de originele luidsprekers, Prolugue 100 wegen ongeveer hetzelfde.

Frits, ik ben het volledig met je eens, de vergulde aansluitingen hebben puur een optische functie voor mij en zeker omdat het kan ja.
Wat die ontstoring betreft, ook omdat het kan maar ook omdat dit de layout is zoals hij oorspronkelijk bedoeld was door de ontwerpers in Japan. De layout met ontstoring is later toegevoegd vanwege wetgeving in Duitsland, de FTZ ontstoring, en alleen de Europese modellen hebben dit. De opgave van de fabrikant geeft ook max. 150kHz aan overigens.
Het gehoor gaat voor zover ik weet maar tot 20kHz en toch doen ontwerpers alle moeite om veel hoger te komen met frequency response. Waarom doen ze dat?
Ik heb hier wat over gelezen maar het is me nog niet helemaal duidelijk, iets over niet hoorbaar maar wel "voelbaar"..........
Het plaatje van de frequency response is van de heren op het Duitse forum en die beweren dat het weghalen van de ontstoring een hoorbaar verschil oplevert. Heeft dit misschien te maken met het verschil van 0.3db bij 20 kHz?

Ik houd jullie zeker op de hoogte van mijn vorderingen en ga ervan uit dat ik mijn schatje weer helemaal in orde krijg  :wacko:

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #111 Gepost op: 13 april 2021, 19:55:20 »
Kweenie hoe oud je bent, maar boven de 30 mag je blij zijn als je 16 kHz nog hoort. Waarbij je kunt aantekenen dat er nauwelijks instrumenten zijn die in die boven de 16 kHz nog boventonen hebben.  Dus wat die frequenties in het tienmaal zo hoge gebied voor invloed zouden hebben, zeg het maar. Het zou mij sterk verbazen als die Duitse experts werkelijk enig verschil zouden horen rond die 150 kHz.

Zie bijvoorbeeld hier:

(rood zijn de grondtonen, boventonen zijn geel)

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #112 Gepost op: 13 april 2021, 19:58:40 »
Och, ik kan me mijn dertigste verjaardag nog vaag herinneren  :)) Abraham zit me op de hielen binnen een half jaar nu dusssssss.................... ...... 8)
Dit is interessante materie om te lezen en ook een eindeloze discussie natuurlijk, zeker ook als je het psychologische deel erbij betrekt!
Bij tests waarbij alle frequenties die buiten het menselijk gehoor vallen, worden afgekapt, horen mensen bij een muziekstuk toch wel weer een duidelijk verschil dus vraag ik me af hoe dat dan kan  :sceptic:
Er is volgens mij maar 1 methode om een goede en objectieve test te doen en dat is een blindtest met meerdere mensen waaronder ook niet-audiofielen.
Voor de rest gewoon lekker genieten van je eigen installatie en de muziek waar je van houdt.

Op deze foto zie je het teken van de FTZ ontstoring, het posthoorntje........

 

Gisteren op de valreep trouwens de onderdelen binnen gekregen. Zitten alleen twee ic's bij die niet van het goede type zijn (die twee hele kleintjes)

 

Ik kan dus weer ff vooruit nu maar dan toch weer die 74HC51P 14DIP ergens uit zien te halen. Gelukkig is die pas nodig als ik iets anders dan digital 1 selecteer dus nog niet echt van belang om mijn amp weer aan de praat te krijgen  :)

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #113 Gepost op: 13 april 2021, 20:02:15 »
Zo, weer een soldeerklus geklaard  ;)
Ik heb die te kleine 74hc51 ic naar een passend voetje gesoldeerd met draadjes en die op het voetje van de printplaat geklikt. Nu werken alle ic's die gestuurd worden door de functieschakelaar goed en signalen worden doorgegeven tot aan de hoofdchips. Voorlopig dus over dit stuk tevreden en de grote 14 dip uitvoering van de 74HC51 is inmiddels besteld.
Vreemd genoeg komt mijn signaal nog niet tot aan het analoge deel dus ook nog geen geluid, alleen ruis. Nu moet ik dus uit zien te dokteren waar het signaal blijft. Kan aan de CXD1076P liggen of ook aan de YM3404B maar de oscilloscoop geeft wel weer wat ik op de contacten van die ic's moet hebben.
Daarna gaat het signaal direct naar de twee DAC's PCM56P-K en die kan ik niet meten met de oscilloscoop omdat die een ampère-uitgang heeft en geen voltage-uitgang. Ik heb wel het voetje van deze ampère-uitgang gedesoldeerd en met de mulitmeter tussen die uitgang en de ingang van de daarop volgende opamp meet ik toch 0.7 mA. Volgens de datasheet moet dat 1 mA +/- 30% zijn. Nu zou ik toch denken dat die DAC's dus werken maar toch!? Ik heb twee van deze DAC's tweedehands weten te vinden voor weinig geld dus ik wacht nu eerst tot ik die heb en probeer dan of ik wel signaal krijg. Zo niet, dan moet ik het toch zoeken in die voorgaande ic's.
Nu weer ff geduld hebben en veel lezen en leren ondertussen.
Alles komt goed......................... :wink2:


Mijn soldeerkunstwerkje........... ............
 


De print met de nieuwe ic's op voetjes
 

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #114 Gepost op: 13 april 2021, 20:02:36 »
Is deze niet onderhand NOS new old stock  ^-^

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #115 Gepost op: 13 april 2021, 20:02:53 »
MLM............mid life modification  ^-^

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #116 Gepost op: 13 april 2021, 20:36:42 »
Lichtpuntjes  ^-^

Het wachten is nog op mijn PCM56p-k dus in de tussentijd heel veel gelezen en nog wat metingen en probeerseltjes.
De "brom" die ik had ben ik nu voor 95% kwijt en dat had te maken met het losse printje met RCA pluggen. Die hebben aarde via de print maar de metalen kapjes die om de bussen zitten moeten normaal ook aarde maken met de metalen cassette waar de andere printen in zitten. Ik heb dus geprobeerd om met krokodillenklem van die kapjes naar het chassis te aarden en nu is die brom dus zo goed als weg en was het dus een aardingsprobleem of stralings-storing!!??

 
Ik ben er nu bijna zeker van dat de PCM56p-k werkt en ook de print waar ik voorheen aan gewerkt heb. De drie ingangen van de DAC hebben volgens de foto's van het service manual de goede waarden om te beginnen.

BCK signaal pin 5
 
WCK signaal pin 6
 
DATA signaal pin 7 bij MUTE
 
Verder heb ik ontdekt dat ik wel degelijk signaal heb tot in de luidsprekers maar dat is heel erg zacht en door de eerder brom niet hoorbaar. Nu dus wel. Dan mag ik dus ervan uitgaan dat de DAC werkt.
Ik heb dus verder gekeken naar de OPAMP's die erna komen en gemeten wat de V-output is. Ik heb dus bij een input van 0.9mV een gain naar ong. 200 mV bij de ene opamp (L) en naar ong. 400mV bij de andere opamp (R).
Dat is een groot verschil tussen die twee en ik kan ze ook niet gelijk krijgen met de regelbare weerstanden van de feedback! ..........................

Ik zou na de laatste opamp (buffer-amp) als uitgang 2V moeten krijgen maar daar kom ik totaal niet in de buurt (0.1V resp. 0.35V L/R) en is dit signaal volgens mij dus veel te laag om naar de eindtrap van de versterker te gaan en dus ook geen versterking.
Volgens de tekening zou ik ook 0V moeten meten op de aangegeven punten bij geen signaal maar daar meet ik toch spanning al is het minder dan een mV en bij de laatste opamp zelfs ong. 200mV. Er zit in dat deel dus iets niet goed. Daarna gaat het via de relais die ik vervangen had en de functieprint ook meteen naar de eindtrap.
Het lichtpunt is volgens mijn weten (en hopen) dan ook dat ik het alleen nog maar hoef te zoeken in dit laatste stukje van de dac-print en heb de opamps ook al kunnen bestellen. uPC4071C (de eerste opamp) kan ik nergens meer vinden en ik heb originele OPA627 weten te kopen via internet dus die komen deze week nog. Verder ga ik de NJM5532DD's van het low pass filter en de buffer vervangen door de verbeterde versie NE5532AN die zeer goede audio-eigenschappen moet hebben, net zoals de OPA627 trouwens. Dan maar eens luisteren gaan of dit een goede combinatie is met de bestaande condensators en weerstanden en of het überhaupt werkt.
Feit is dat ik 2V moet hebben vanaf de laatste opamp dus hopen dat het met de nieuwe onderdelen wel werkt!!
Ik heb overigens ook bij geen enkele weerstand vreemde waarden gemeten.

Ik houd de moed erin en meld me weer als ik meer weet  :wink2:


Het gedeelte met de DAC, Opamp njm4071c de 5532dd van filter en buffer.
 

De Burr Brown PCM56p-k met daarna de Opamps en ook de regelbare weerstanden.
 
Weet trouwens iemand waar die paarse "matjes" voor dienen??? Ontstoring omgevings-straling misschien?

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #117 Gepost op: 13 april 2021, 20:38:09 »
:yeah:  :yeah:  :yeah:  :yeah:  :yeah:  :yeah:  :yeah:  :yeah:  :yeah:

Yessssss yes yes, hij doet het weer!!!
Het lag niet aan de opamps maar aan de dac's. Ik mat daar wel een hoeveelheid ampère maar die bleef "steken" op een enkele waarde (weet niet goed hoe ik dat uit moet leggen) en die moet met de input mee variëren. Waarom ik dan toch heeeeeeel zacht een signaal hoorde is me dan toch een raadsel nu, maar goed!
Vandaag de twee pcm56p-k DAC's uit China gekregen en meteen geplaatst. Nu werkt alles dus weer zoals het hoort en ook die storing, waar dit hele verhaal uiteindelijk mee begonnen is, hoor ik nu niet meer dus dat heeft waarschijnlijk gelegen aan die relais die ik vervangen heb in het uitgangs-signaal.
Helemaal in mijn nopjes nu en zou ik alles weer in elkaar kunnen schroeven.................... .Niet dus  :neenee:

Eerst nog even afregelen met een 1000Hz 0db signaal om aan die 2V op de uitgangen te komen en ik heb ook nog die nieuwe opamps OPA627 en de NE5532AP voor het LPF en buffer hier en ga ik die dus ook eens uitproberen, luisteren of die een nog beter geluid geven. Ik kan me niet voorstellen dat deze versterker nog beter kan klinken dan nu, maar toch  ;)
Gewoon het linker kanaal origineel laten en het rechter kanaal ombouwen en dan schakelen tussen die twee, dan weet ik het snel genoeg!

Maar voorlopig kan mijn weekend niet stuk en daar ga ik straks eens een lekkere pot bier op drinken hahaha  :wacko:

Ik meld me weer als ik meer weet  :)

 


scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #119 Gepost op: 13 april 2021, 20:38:37 »
Super, mooi verhaal geworden  :idol: