Auteur Topic: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!  (gelezen 8033 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #60 Gepost op: 21 januari 2014, 12:31:02 »
10+


zag nog dat iemand een kapotte A91d te koop vroeg op MP  ^-^ 8)


Joh  :wacko:

Snirk

  • *
  • Berichten: 4
  • "traveling is learning"
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #61 Gepost op: 6 maart 2014, 12:43:55 »
Beste Scratje, ik ben sinds vorige ook in het bezit van een a91d !! Ik heb deze van een collega overgenomen en ben hem aan het testen geweest. Sinds een week heeft hij prima gedraaid (heb hiervoor een Sony TA-S versterker gebruikt) en moet zeggen dat ik meer als tevreden ben over het geluid...

Echter sinds gisteren krijg ik een zeer vervelend geluid uit mijn rechter speaker vandaan??!! :sceptic: Het geluid lijkt vanuit het versterker gedeelte te komen, als ik van input bron verander blijft dit geluid aanwezig. Je kan het ongeveer omschrijven als "ruis" met een "gejitter" er door heen??   :o Ik weet ook ff niet hoe ik het kan verwoorden.

Anyway, wat is de beste manier om dit probleem aan te pakken?  :think: Alvast dank voor je moeite  ;D

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #62 Gepost op: 6 maart 2014, 13:01:49 »
Hey snirk,
Om te beginnen zou ik de speakers eens omruilen en luisteren of het probleem nog steeds bestaat.
Daarna gaat mijn eerste gedachte uit naar het rechter luidspreker relais.
is het trouwens bij zowel analoog als digitaal?
Je zou ook nog eens kunnen switchen tussen linker en rechter kanaal bij de mode knop L + R, rechts onder op je amp, misschien dat het ook aan 1 kanaal kan liggen 8)

Groet Erwin
« Laatst bewerkt op: 6 maart 2014, 17:21:48 door scratje »

Snirk

  • *
  • Berichten: 4
  • "traveling is learning"
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #63 Gepost op: 9 maart 2014, 20:31:53 »
Hoi Erwin,

Het duurde wat langer dan ik wilde om verslag uit te brengen, maar ja soms loopt het anders als je zou willen... Nee, geen carnaval!!!

Nou ik heb je aanwijzingen opgevolgd en ....... nada, helaas :-[ Ook op het digitale gedeelte klinkt het zelfde onbekende gejitter. Om iets duidelijker te zijn; de muziek wordt uit beide boxen normaal weer gegeven. Na ongeveer een 3 minuten veranderd het volume niveau en wordt wat luider. Waarna het gejitter in het geluid toeneemt, alleen nog op het RECHTER kanaal te horen is en tenslotte alle muziek verdwijnt... Zelfs als ik het volume niveau bijna laag zet, blijft het gejitter op hetzelfde niveau aanwezig :think: Dussssssssss

Ook de switch om te kiezen tussen het linker en rechter kanaal maakt niets uit. De "direct" switch bied ook geen soelaas...

Krijg jij al een beter idee welke kant ik op moet gaan denken en zo ja wat zou ik er aan kunnen doen??? ;)

Ik hoop dat je me verder op weg kan helpen, ik wil graag weer genieten van mijn pioneer geluid!!  :'( wederom weer dank voor je moeite & groet,

Dirk.

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #64 Gepost op: 9 maart 2014, 23:06:05 »
Phoe.....................  :think:

Nog een andere simpele test die je kan doen is om een hoofdtelefoon aan te sluiten en luisteren of het probleem er dan nog is. Wanneer de jitter dan wegblijft gaat mijn eerste gedachte toch weer uit naar het luidspreker relais en zo niet, dan heb je denk ik een probleem in de eindtrap.
Dit is het eerst wat ik nu zou proberen omdat je de luidspreker relais niet gebruikt met een hoofdtelefoon.

Wat ik vreemd vind is dat de eerste 3 minuten geen problemen zijn en daarna de jitter komt dus dat kan wijzen op een mechanisch probleem zoals een relais (warm worden?).
Door de linker luidspreker heb je dus gewoon goed signaal als ik het goed begrijp!?
Mijn gevoel gaat (bij geen probleem met hoofdtelefoon) dan uit naar het rechter luidspreker relais en je zou dan zonder kosten kunnen proberen om het linker relais om te solderen naar het rechter kanaal.
Ben je handig met de soldeerbout en reparaties op printplaten?
Je moet dan natuurlijk wel het service manual hebben want zonder dat wordt het moeilijk.
Het zou mooi zijn als dit het probleem zou zijn want dat relais is gewoon nog te krijgen en dan zou je ze beiden kunnen vervangen.
Dat is voorlopig alles wat ik je aan kan raden zonder dat het je iets kost en dan heb je weer wat uit kunnen sluiten of het probleem is opgelost en kost het je niet veel voor nieuwe relais :sceptic:

Succes  8)

Snirk

  • *
  • Berichten: 4
  • "traveling is learning"
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #65 Gepost op: 15 maart 2014, 14:13:19 »
Jaaaa daar ben ik weer, gisterenavond eindelijk de gelegenheid gehad om de hoofdtelefoon aansluiting te controleren op het gejitter... En wat denk je?? Ook via mijn koptelefoon krijg ik ook het gejitter door... :-\
Dus ik denk dat ik de eindtrap maar ga controleren...  Wat nu ook opvalt is dat het gejitter gelijk begint en niet na een 3 minuten komt opzetten..  :o Maar zoals je vroeg is het geluid uit het linkerkanaal naar verhouding te zacht...

Allemaal dingen om de komende tijd door te meten en uit te zoeken. Ik heb een goede collega op het werk die onlangs een sony tuner heeft nagekeken. Bleek dat diverse onderdelen "gewoon" los op de printplaat zitten :eye: Kennelijk gebeurd dit door de tijd heen ??? Anyway, ik heb het service manual gedownload en ga met die fijne collega kijken hoe ver we komen.... wordt vervolgt

John Wx

  • *****
  • Berichten: 2778
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #66 Gepost op: 16 maart 2014, 13:48:11 »
geef is wat foto's in glorie
* AUDIOLAB * PIONEER * IXOS * AudioQuest * TARALABS* Brennenstuhl * LG * CISCO * MONITOR PC * QED * Philips * CORDIAL * FUJITSU * LOGITECH * Xindak * TAGA *

Ruud13

  • *****
  • Berichten: 9031
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #67 Gepost op: 16 maart 2014, 16:52:12 »
Jaaaa daar ben ik weer, gisterenavond eindelijk de gelegenheid gehad om de hoofdtelefoon aansluiting te controleren op het gejitter... En wat denk je?? Ook via mijn koptelefoon krijg ik ook het gejitter door... :-\
Dus ik denk dat ik de eindtrap maar ga controleren...  Wat nu ook opvalt is dat het gejitter gelijk begint en niet na een 3 minuten komt opzetten..  :o Maar zoals je vroeg is het geluid uit het linkerkanaal naar verhouding te zacht...

Allemaal dingen om de komende tijd door te meten en uit te zoeken. Ik heb een goede collega op het werk die onlangs een sony tuner heeft nagekeken. Bleek dat diverse onderdelen "gewoon" los op de printplaat zitten :eye: Kennelijk gebeurd dit door de tijd heen ??? Anyway, ik heb het service manual gedownload en ga met die fijne collega kijken hoe ver we komen.... wordt vervolgt

Om er achter te komen of de vervorming in de voor- of eindversterker zit kun je even naar het signaal luisteren dat van de volumeregelaar VR551 (zie het schema) afkomt of op een van de broningangen een meetsignaaltje zetten en met de scoop kijken hoe dat er uitziet. Tussen de rechte ingangen en de volumeregelaar zitten alleen 470 ohm en 1 Mohm naar massa en dan 100 ohm weerstanden naar de diverse IC's van de bonkeuzeschakelaars. Gezien je verhaal lijkt het er dus op dat de vervorming in het rechter kanaal van de eindversterker zit.

Het is overigens niet zo dat er afzonderlijke relais' zijn voor beide uitgangen. Er zijn wel twee relais' voor de uitgangen sectie A links en recht en sectie B links en rechts. Vanzelfsprekend kunnen de contacten van die relais' vuil zijn waardoor je onderbreking - dus een vervormd geluid - kunt krijgen maar het fenomeen is wat atypisch omdat je via de hoofdtelefoonaansluiting ook de vervorming waarover je spreekt hoorbaar is en die hoofdtelefoon wordt via een apart derde relais ingeschakeld. Gelet op dat alles is naar mijn smaak de rechter eindversterker flink verdacht. Ik zou daar eens beginnen met de spanningen te controleren.

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #68 Gepost op: 16 maart 2014, 16:52:46 »
Ok, goed bezig tot zover Snirk  :)
Je hebt nu in elk geval uit kunnen sluiten dat het aan je luidspreker relais ligt.
De jitter hoor je bij elke mode die je selecteert dus die moet volgens mij komen vanaf een gezamenlijk deel van het signaal in de versterker.
Ik zou als ik jou was eerst beginnen bij de potmeter van het volume omdat dat het eerste onderdeel is waar het signaal van alle modi doorheen gaat!
Stel dat je probleem echt in je eindtrap zit, dan lijkt het me vreemd dat je in zowel het linker- en rechter kanaal die storing hebt omdat beide kanalen geheel gescheiden zijn met elk hun eigen onderdelen.
De potmeter kan je redelijk gemakkelijk loshalen en ook uit elkaar schroeven voor inspectie en ook schoonmaken met contactspray.
Als je de bodemplaat van de versterker losmaakt kan je goed inspecteren hoe je soldeerverbindingen van de eindtrap zijn en daar zal je vast wel punten tegenkomen die hersteld moeten worden.
Gebruik het liefst tin-loodsoldeer en geen tin-zilver soldeer omdat deze versterker ook met tin-lood gesoldeerd is. Als je dan herstelt met tin-zilver kan het zijn dat de verbindingen niet goed worden. Het beste is ook om desoldeer lint te gebruiken en eerst de verbinding geheel te desolderen, daarna goed schoonmaken met bv. brandspiritus of Kontact-PCC en opnieuw solderen.
In je service manual staan een hoop meetpunten met voltages die je eenvoudig met een multimeter kan checken dus loop die eerst na.
Probeer ook eens tijdens afspelen, de versterker een beetje op te tillen aan een kant en hem dan los te laten (met beleid natuurlijk  8) ). Je kan zo eventuele losse contacten kortstondig kortsluiten en dan zou de jitter misschien even wegvallen. Ook kan je met een niet geleidend staafje tegen onderdelen op de printplaat tikken om eventuele losse contacten te traceren.

Veel plezier en geduld met je reparatie en houd ons op de hoogte van je vorderingen, dan maken we hier het grote A91d toppic van  :idol:

Foto's van je werk zijn altijd leuk om te zien dussssssss................... .......  :wink2:




scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #69 Gepost op: 16 maart 2014, 17:05:25 »
Weer wat geleerd Ruud13, had inderdaad niet goed gekeken naar die relais op het service manual en dacht dat er een linker en rechter relais was.
Thnx voor je info  :idol:

Ruud13

  • *****
  • Berichten: 9031
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #70 Gepost op: 16 maart 2014, 18:40:46 »
[...] Stel dat je probleem echt in je eindtrap zit, dan lijkt het me vreemd dat je in zowel het linker- en rechter kanaal die storing hebt omdat beide kanalen geheel gescheiden zijn met elk hun eigen onderdelen.[...]
Ik krijg niet de indruk gezien het verhaal dat de storing - die de TS Jitter noemt - in beide kanalen zit. Er wordt duidelijk gesproken over het vervelende geluid uit het rechter kanaal. Maar misschien kan de TS nog even duidelijk zeggen uit welk kanaal dan dat vervelende geluid komt en wat er precies gebeurt met het linker kanaal want daar werd dan in de laatste posting gezegd dat het geluid in het linker kanaal naar verhouding zacht was. Als namelijk dat stoorgeluid in beide kanalen zit denk ik dat er iets met de voeding van de eindversterkers niet goed is. Het gaat dan om het deel van de voeding dat gestabiliseerd is (plus en min 60 volt). Het kan ook zijn dat er iets mis is met de twee grote voedingselco's van 27kF waardoor de zaak niet stabiliseert. Ik zeg altijd maar: effe meten is weten.


scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #71 Gepost op: 16 maart 2014, 18:58:48 »
Ruud, wat vind je trouwens van het feit dat schakelen tussen het linker- en rechter kanaal met de L + R mode niets uitmaakt voor de storing zoals Snirk beschrijft???
Is het niet zo dat als ik dan bv. alleen het linker kanaal inschakel, ook alleen het signaal via het linker versterker deel gaat? en zo ja, waarom dan nog steeds die storing?
Ben even hardop aan het denken  :sceptic:

Het is mij overigens ook niet helemaal duidelijk of het nu echt maar een kanaal is of beide kanalen storing/volumeverandering hebben.

Meten is weten inderdaad, dat heeft mij er ook voor een heel groot deel doorheen geholpen  ;)


EDIT: ik heb nog eens op het service manual gekeken en volgens mij gebeurt het schakelen tussen linker en rechter kanaal al voor de eindtrap. Mijn vraag was dus overbodig  :think:
« Laatst bewerkt op: 16 maart 2014, 19:25:24 door scratje »

Ruud13

  • *****
  • Berichten: 9031
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #72 Gepost op: 17 maart 2014, 00:28:08 »
[...] EDIT: ik heb nog eens op het service manual gekeken en volgens mij gebeurt het schakelen tussen linker en rechter kanaal al voor de eindtrap. Mijn vraag was dus overbodig  :think:

Ja het schakelen tussen links en rechts gebeurt vr de volumeregelaar. Dat je daar geen verschil hoort bij het kiezen tussen L en R is nog eens extra een teken dat de narigheid in de eindversterker of dan in de voeding van de eindversterkers moet zitten in het geval het gepruttel uit beide uitgangen komt. Dat beide eindversterkers precies dezelfde fout hebben zou kunnen maar ligt niet erg voor de hand.

Snirk

  • *
  • Berichten: 4
  • "traveling is learning"
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #73 Gepost op: 17 maart 2014, 22:14:16 »
Zo, op veel verzoek eindelijk een paar foto's..... Hieronder de set zoals ik hem heb overgenomen. Hier hoort ook nog een F93 tuner bij  ;D  Die ga ik later nog aanpakken.



Nog even een pic van "the mighty blocks"  8) (Moeten nog wel schoongemaakt worden  ;D )



De volgende foto had ik speciaal nog gemaakt, dat ik aan de achter kant van een printplaat een paar elco's zag gesoldeerd... hoort dit zo??



Hieronder de positie van de printplaat, om beter aan te geven waar deze zicht bevind.




Al met al ben ik behoorlijk onder de indruk van deze kanjer.
Ik neem de komende tijd jullie advies zeker ter harte en ga hier lekker mee aan slag  :yeah:

Wordt zeker vervolgt!!  take care......

scratje

  • *
  • Berichten: 87
Re: vintage pioneer a91dversterker kapot door blunder...................!!!!!
« Reactie #74 Gepost op: 17 maart 2014, 22:48:02 »
Kijk eens aan  :wink2:

Altijd leuk om te kijken waar we het over hebben, toch?
Een ding kan ik je in elk geval verzekeren en dat is dat die elco's daar van origine niet horen te zitten, tenminste niet aan die kant van de print.
Er is dus al iemand voor jou geweest die aan deze versterker gewerkt heeft.
Je zou eens naar de print moeten kijken en op het service manual op welke plaats deze gemaakt zijn en wat hun functie is.
Als ik het goed zie is het de C529 en C530 van  printplaat AWZ1513.
Hier zie je ze aan de goede kant van de print. Kan zijn dat ze vanwege "plaatsgemak" aan de andere kant zijn gesoldeerd. Ze zitten in het midden onder de zwarte relais.




Toch is dit niet het gedeelte van de eindtrap en weet ik niet of dit je storing veroorzaakt?!
Deze elco's horen bij de relais RY553 en RY554, die dienen voor het in- en uitschakelen van het Emphasis of DeEmphasis signaal in je digitale circuit, dus alleen als je digitale input hebt. Als je analoge input hebt doen deze twee relais niet mee (als het goed is!!).

Wellicht weet Ruud13 je nog veel meer te vertellen hierover want dat is een van de specialisten op het forum  :idol:

By the way: als je "digital1" selecteert en je hebt een optische kabel aangesloten en haalt deze tijdens "bedrijf" uit de connector, hoor je dan een klikje? en bij het weer aansluiten weer dat klikje? Dat is dan namelijk een van deze twee bovenstaande relais.


Keep up te good work  ;)
« Laatst bewerkt op: 17 maart 2014, 23:32:37 door scratje »