Auteur Topic: Nieuwe Teufel: Gemis aan ruimtelijkheid & beleving; installatie of opstelling?!  (gelezen 1687 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

HMP

 • *
 • Berichten: 1
Beste forumleden,

deze eerste post mijnerzijds betreft het volgende.

Nu inmiddels een jaartje meer en meer een eigen muziekselectie in de auto geluisterd te hebben overgegaan tot aanschaf van een Teufel 62 kombo-receiver met twee Theatre 500 speakers om ook in huis wat meer muziek af te gaan spelen.
Van een kleine keukenradio en losse bluetooth speaker naar deze Teufel is een aardige verbetering. Echter is er één belangrijk punt wat me nogal tegenvalt; de ruimtelijkheid/ beleving van hetgeen ik ervaar.

's Avonds op de snelweg rustig in de auto lijken de klanken van bijvoorbeeld het album 'Saudade' door de Thievery Corporation mijn hoofd te kunnen vullen als een warm bad waar ik middenin lig. Dit alles met een van youtube geript mp3-bestand van een usb-stick afgespeeld via de autoradio op twee kleine standaard deurspeakers > warm, vol en regelmatig met het gevoel er middenin te zitten.

Bij de Teufel set-up thuis (8 weken retourrecht) klinken tracks van albums als deze toch heel anders. Vooral in de hoge en mid-range hoor ik een veel gedetailleerdere weergave en ontdek ik nieuwe aspecten die me voorheen in de auto nooit opgevallen zijn; prima dus.

Het gemis van de huidige huiskamersetup lijkt echter het ontbreken van de ervaring om omgeven te worden door de klanken en muziek. Ofwel het gevoel  zich er middenin te bevinden. De tonen van hetzelfde album lijken in de huiskamer meer aan de speakers/wand te blijven plakken, niet goed los te komen en niet goed de gehele ruimte te vullen. Ik word niet omringt door de muziek maar lijk er gericht (richting de installatie) en vooral van afstand naar te moeten luisteren.

M.a.w.: in de huiskamer kijk ik van een afstandje naar het warme bad terwijl ik er tijdens het autorijden
middenin lijk te kunnen liggen. 

Is dit gemis naar jullie mening wellicht te wijten aan de kwaliteit en het karakter van de Teufel-installatie danwel de waarschijnlijk matige akoustiek van de huiskamer?
Of is het wellicht simpelweg inherent aan de frontaal gerichte stereo-setup in de huiskamer versus de van links en rechts gestraalde klanken in de kleine afgesloten ruimte van de wagen?

Gedachten en overpeinzingen:

- goedkoop is duurkoop, de Teufel terugsturen en gewoon een betere installatie kopen; speakers die meer naar buitenuit stralen met daarbij een betere versterker;

- deze betere versterker vervolgens voorzien van 4 (bookshelf)speakers (in iedere hoek één), i.p.v. de vloerstaanders welke vanaf één kant vd huiskamer naar me toegericht zijn (omringen door speakers dus);

- of de Teufel blijven gebruiken als beginnersset, en juist aan de akoestiek van de ruimte sleutelen;

- de Teufel versterker blijven gebruiken maar twee andere vloerstaanders zoeken;

- simpelweg een goede hoofdtelefoon aanschaffen;

- dichterbij de speakers te gaan zitten (er echt voor gaan zitten om te luisteren, ipv aan tafel of in de keuken gelijktijdig ook wat anders te doen);

- anders?

Om een lang verhaal kort te maken ben ik benieuwd naar de ervaringen van luisteraars welke wél al een goede/premium hifi stereosetup hebben. Ervaren jullie wél deze ruimtelijkheid, kamervulling en eigen centrale positie hierin, of ligt het simpelweg aan de gekozen stereo-opstelling waarbij er van één zijde uitgezonden wordt?

Voor een serieuze input dank ik u bij deze graag vast hartelijk.

HMP

Vincent Kars

 • **
 • Berichten: 213
  • The Well-Tempered Computer
Re: Nieuwe Teufel: Gemis aan ruimtelijkheid & beleving; installatie of opstelling?!
« Reactie #1 Gepost op: 5 december 2019, 18:57:38 »
Stereo is bedoeld om beluisterd te worden in een opstelling waarbij luisteraar en speakers een gelijkzijdige driehoek vormen.
Dat zou je eens kunnen uitproberen.
Mijn ervaring is dat als je de handel goed neerzet, het geluid loskomt. Dat heeft niet zo veel met het prijskaartje te maken als met de werking van stereo.

Ik denk niet dat elektronica (versterker) van veel invloed is op wat je ervaart tenzij je de ander kant opgaat en een AV-receiver gaat gebruiken, dan heb je  surround. Maar dat is niet een kwestie van kwaliteit maar van functionaliteit.
Hoofdtelefoon is erg in je hoofd waarbij de ruimtelijke informatie wordt opgeblazen (stereo gaat uit van een mening van de beide kanalen) maar daar wen je aan.
http://www.thewelltemperedcomputer.com/HW/Headphone.htm

Ik ben zelf niet zo onder de indruk van allerlei akoestische maatregelen.
Meeste woonkamers hebben m.i. niet echt een probleem.
Wat ik verwacht is dat als je meer demping gaat aanbrengen je dat “omringen” nog minder hebt.
Wat meer diffusie  zou wat kunnen helpen.

benjamin

 • *****
 • Berichten: 1549
 • Oost, west, thuis is het ook niet alles
Re: Nieuwe Teufel: Gemis aan ruimtelijkheid & beleving; installatie of opstelling?!
« Reactie #2 Gepost op: 5 december 2019, 19:03:14 »

Ik ben zelf niet zo onder de indruk van allerlei akoestische maatregelen.
Meeste woonkamers hebben m.i. niet echt een probleem.

Nou....nu hebben wij dit jaar voor het eerst geen kerstboom, omdat onze kat hem altijd volledig sloopt, krijgt altijd vreselijke ruzie met kerstbomen. Maar toen wij wél een boom hadden hoorde ik meteen grote verschillen bij mijn stereo, beter wil ik niet zeggen, maar anders...een ander geluidsbeeld.
Zelfbouw IMF TLS 50 met Wharfedale Laser 100 Rank- Arena units, 4 maal 10 cm. Wharfedale Laser 100 Rank- Arena mids. en 3 Wharfedale Laser 100 Rank tweeters, gemodificeerde Philips ribbons. Grundig Rosita 6500 set.
En nog meer rotzooi uit de kringloop.

Mmuetst

 • *****
 • Berichten: 1196
Re: Nieuwe Teufel: Gemis aan ruimtelijkheid & beleving; installatie of opstelling?!
« Reactie #3 Gepost op: 5 december 2019, 19:14:48 »
Ik ben ook van mening dat de akoestiek van een ruimte heel veel uit maakt. In mijn woonkamer klinken speakers anders dan in mijn mancave. De luidsprekers die je hebt gekocht zijn aardig in formaat. Ik heb Teufel luidsprekers nooit zelf beluisterd, maar lees vaak positieve berichten over deze luidsprekers. Grote luidsprekers hebben ruimte nodig (dat geld trouwens ook voor veel kleine luidsprekers). Ga eens experimenteren hoe ze klinken als je ze verder van de muur zet. Of door ze in te draaien of juist weer minder indraaien. Met een goede koptelefoon heb je helemaal geen last van de akoestiek van de ruimte. Persoonlijk vind ik het thuis prettiger om naar luidsprekers te luisteren.
Bekijk dit filmpje maar eens goed:

https://youtu.be/8b1W7QgqhR8

Fotohuis

 • ****
 • Berichten: 514
Re: Nieuwe Teufel: Gemis aan ruimtelijkheid & beleving; installatie of opstelling?!
« Reactie #4 Gepost op: 5 december 2019, 19:15:47 »
De Teufel Theater 500-16 is op zich een erg goede luidspreker. Het laag is erg goed doordat er een Helmholtz resonator wordt toegepast (misschien wel iets te goed). Toevallig een paar maanden geleden een nieuwe set in de doos voor weinig kunnen overnemen en dan ga ik vergelijken met o.a mijn gere-foamed en gere-capte Philips FB820 vloerstaanders. Bij mij staan ze aangesloten op een NAD versterker van 2x 115W maar in principe is 50W voor beide luidsprekers met een rendement van 88dB/W/m al genoeg.
De Philips is een acoustisch gesloten luidspreker, iets groter intern volume en kwa setting 2x laag, mid, hoog vergelijkend met de Teufel. De Teufel geeft net wat meer laag ondanks dat de Helmholtz naar beneden is gericht toch wel afhankelijk van de plaatsing. Ondanks dat er 30 jaar tussen de 2 systemen zitten klinken ze niet erg verschillend. De FB820 en 821 staan algemeen bekend om het neutrale geluid. Naast de Theater 500 heb ik ook nog een setje Ultima-20Mk2. Als je weet hoe deze kleine boekenkast luidspreker is opgebouwd voor dat weinige geld dan weet je dat Teufel prima luidsprekers kan bouwen, vroeger kon je ze als bouwpakket kopen. Als zo'n Theater 500 niet lekker klinkt zal dat dus ongetwijfeld aan je acoustiek van je kamer liggen. Maar goed over smaken valt natuurlijk niet te twisten. Over de Kombo 62 receiver kan ik je verder niet helpen. Dat nieuwe klassse D spul wordt allemaal in China gemaakt. Ik ben er zelf niet kapot van ondanks dat een merk als Hypex goed is en zelfs aan NAD levert. Mijn C352 is een klasse AB versterker, daarnaast gebruik ik ook een John Linsley Hood klasse A versterker. Ik heb ook niks met MP3. Ik pak gewoon een goede CD of een LP.

Mmuetst

 • *****
 • Berichten: 1196
Re: Nieuwe Teufel: Gemis aan ruimtelijkheid & beleving; installatie of opstelling?!
« Reactie #5 Gepost op: 5 december 2019, 20:55:00 »
De Teufel Theater 500-16 is op zich een erg goede luidspreker. Het laag is erg goed doordat er een Helmholtz resonator wordt toegepast
Ik dacht WTF...maar het is gewoon een: Downfiring Bassreflexsystem
Op de website van Teufel staat het volgende "Downfiring Bassreflexsystem
Een basreflexsysteem dat naar beneden afstraalt. Dit betekent dat je de speakers bijna tegen de muur aan kunt zetten, zonder dat het geluid vervormt"

De opmerking dat je daardoor de luidspreker bijna tegen de muur kan zetten betekend niet dat de luidspreker dan optimaal klinkt. Dus experimenteren en van de muur plaatsen kan een grote invloed hebben in hoe deze luidsprekers presteren.

Fotohuis

 • ****
 • Berichten: 514
Re: Nieuwe Teufel: Gemis aan ruimtelijkheid & beleving; installatie of opstelling?!
« Reactie #6 Gepost op: 5 december 2019, 21:03:50 »
Citaat
Nieuwe absorbtiekamer
In de behuizing van de Theater 500 zorgt een gedempte geluidskamer (grijze rechthoek), gebouwd volgens het Helmholtz-Resonator-principe, voor de juiste klank. Hierdoor kunnen staande geluidsgolven en dus ook de resonanties in de luidsprekerkast, duidelijk worden verminderd. Het basreflex volume hoeft zo niet extra  gedempt te worden, waardoor de basdieper klinkt en efficiënter is. Het resultaat? Een uiterst gebalanceerd geluidsbeeld – bij elk volume.

Fotohuis

 • ****
 • Berichten: 514
Re: Nieuwe Teufel: Gemis aan ruimtelijkheid & beleving; installatie of opstelling?!
« Reactie #7 Gepost op: 5 december 2019, 21:18:36 »
Inderdaad de uitgangspoort zit in de voet. Met een aparte kamer boven in. Wel wat anders dan een Elipson 1303 opgebouwd, meer een iets veredelde basreflexpoort naar onderen. In frequentie bereik in het onderste gebied vergelijkbaar met de Philips FB820 maar toch wel iets duidelijker aanwezig.
Ik heb met de plaats ook wat lopen te schuiven. Te dicht op de muur klinkt het niet erg ruimtelijk meer. Je kunt ze ook bi-ampen maar erg veel levert dit niet op.

benjamin

 • *****
 • Berichten: 1549
 • Oost, west, thuis is het ook niet alles
Re: Nieuwe Teufel: Gemis aan ruimtelijkheid & beleving; installatie of opstelling?!
« Reactie #8 Gepost op: 6 december 2019, 15:33:56 »
Inderdaad de uitgangspoort zit in de voet.
Mijn Beovox MS-150 die ik boven op zolder in mijn drumhok heb staan hebben dat ook, een bassreflex naar beneden. Nu heb ik eigenlijk helemaal niet geëxperimenteerd met de opstelling om dat ik alleen mijn elektronische drums er over afspeel, en waar te weinig of teveel bas is ik gewoon een Akai equalizer heb, waarmee ik kan aanmodderen wat ik wil. Zal eens een paar testjes doen met een paar CD's.Zelfbouw IMF TLS 50 met Wharfedale Laser 100 Rank- Arena units, 4 maal 10 cm. Wharfedale Laser 100 Rank- Arena mids. en 3 Wharfedale Laser 100 Rank tweeters, gemodificeerde Philips ribbons. Grundig Rosita 6500 set.
En nog meer rotzooi uit de kringloop.