hififorum.nl

Home cinema hardware => Luidsprekers (surround) en subwoofers => Topic gestart door: Han op 23 maart 2017, 18:48:47

Titel: Leuke speakertjes
Bericht door: Han op 23 maart 2017, 18:48:47
(http://luxurylaunches.com/wp-content/uploads/2016/01/Kharma-Enigma-Veyron-Loudspeaker-System.jpg)

Leuke speakertjes, kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.

http://luxurylaunches.com/gadgets/the-worlds-most-advanced-and-expensive-speakers-cost-1-5-million-a-pair.php (http://luxurylaunches.com/gadgets/the-worlds-most-advanced-and-expensive-speakers-cost-1-5-million-a-pair.php)
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: erikjan op 23 maart 2017, 20:08:51
Heb je ze al eens beluisterd?
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Han op 23 maart 2017, 20:11:09
Ik denk niet dat ze in ons land ergens te vinden zijn.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Han op 23 maart 2017, 20:16:40
Of toch wel?

Het kleine broertje van een half miljoen krijgt geen geweldige recensie:

http://www.stereophile.com/content/kharmas-enigma-veyron-2#FHsRW2Xv4guWQide.97 (http://www.stereophile.com/content/kharmas-enigma-veyron-2#FHsRW2Xv4guWQide.97)
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: erikjan op 23 maart 2017, 20:18:50
Kharma is een Nederlands bedrijf uit Breda, dus ik heb zo maar het voorgevoel dat ze wel te vinden zijn in Nederland. ;) Sterker nog, ik heb ze wel (min of meer) gezien (niet gehoord). Ze waren toen nog niet klaar.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: erikjan op 23 maart 2017, 20:20:36
Of toch wel?

Het kleine broertje van een half miljoen krijgt geen geweldige recensie:

[url]http://www.stereophile.com/content/kharmas-enigma-veyron-2#FHsRW2Xv4guWQide.97[/url] ([url]http://www.stereophile.com/content/kharmas-enigma-veyron-2#FHsRW2Xv4guWQide.97[/url])


Kan vast worden opgelost met betere kabels. :P
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: frits denon op 23 maart 2017, 20:51:53
Of andere oren. :wacko:
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: erikjan op 24 maart 2017, 09:25:43
Han, heb je wel eens andere speakers van Kharma beluisterd? Ik wel, en was bij sommige volstrekt niet onder de indruk. Zo hebben ze een 'low cost' 2.1 setje, de sub is prima te localiseren (slechte eigenschap en indicatie dat cross over te hoog ligt). Hoog is/was een AMT. Setje moet rond de 10k kosten.

Ander type viel weg in de muziek, dat is eigenlijk wat je zoekt. Maar de prijs... O, de prijs.

Er wordt stevig aan mythevorming gedaan tijdens luistersessies. Condensatoren worden volgens zeggen luistertechnisch beoordeeld. Ja, echt waar. Net als kabels. Ze geloven nog in fabeltjes, en het verkoopt.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: benjamin op 24 maart 2017, 11:01:28
Bij die hele grote speakersystemen heb je vaak een overdonderende weergave , die bij een luistersessie behoorlijk indruk maakt.
Nadeel is vaak ( net als met grote oppervlaktes van magneto- of elektrostaten ) , dat als er een opname wordt afgespeeld van een gitarist op zijn akoestische triplexje , er van enig realisme in de weergave weinig overblijft,  zelfde voor vocalen.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Han op 24 maart 2017, 13:09:04
Het is niet mijn bedoeling om een fabrikant af te plassen, maar anderhalf miljoen voor een speakersysteem, kom op, dan klopt er toch iets niet in mijn beleving.

Laat eens een huisje bouwen voor 1.5 miljoen, moet je eens kijken wat je daarvoor kunt neerzetten. Kijk eens naar een auto van 1.5 miljoen, of een bootje in die prijsklasse.

Ik heb de grootste ADAM studiomonitoren gehoord en dan heb je het toch over een heel mooi geluidje, kosten slechts 32 mille.

Ik heb de Earthworks Sigma beluisterd, klein monitortje dat belachelijk goed klinkt.

Deze fabrikant gokt op mensen met meer geld dan hersens lijkt me.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: erikjan op 24 maart 2017, 17:43:07
Ik vind een ton voor luidsprekers al zwaar over the top. Dit soort speakers is puur gericht op mensen die willen tentoonstellen hoeveel geld ze hebben en indruk willen maken met vooral duur spul.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: johncs op 24 maart 2017, 19:13:58
Wat is het merk van de speaker units?
Vaak van bekende merken kosten bijna niks!
Laat je naaien!!!
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: erikjan op 24 maart 2017, 19:20:03
Dat zijn ... Natuurlijk op specificatie van de afnemer. Die zijn zo bijzonder, die kun je niet zo maar kopen. ;) Ga zelf maar eens kijken welke dat zijn.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Han op 24 maart 2017, 19:31:15
Als je recensies leest moet je tot de conclusie komen dat die drivers niets bizonders zijn.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: frits denon op 24 maart 2017, 19:31:32
Ieder zijn meug. :yeah:
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: johncs op 24 maart 2017, 19:31:53
60 euro voor de Superspeakers???
Zit het geld dan in de schijdings  filters?
Kast is wel duur 1000 euro!
gr
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: erikjan op 25 maart 2017, 08:34:44
Tsja, ik heb daar de keer dat ik er was een doos zien staan van een merk luidsprekers. Zeker geen slecht merk, maar om die nu te verkopen met een 10.000 (of nog veel meer) voudige markup voor een kastje?

Toegegeven: het maken van het kastje zelf is complex.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Han op 25 maart 2017, 10:12:23
Hoe je het ook wendt of keert, de luidspreker is en blijft behelpen. Je zult er nooit het geluid uit halen van een concertvleugel, een cello, een mooie viool of een prachtige menselijke zangstem.

Iemand die een mooi kastje er omheen maakt dat ook nog zoveel mogelijk de luidspreker helpt om toch nog in de buurt te komen van het echte geluid verdient een pluim. Maar als hij daar dergelijke bedragen voor gaat vragen krijg ik de onbedwingbare neiging om de zaak niet meer te vertrouwen.

Iedereen die wel eens in de concertzaal komt weet wat ik bedoel met geluid.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: benjamin op 25 maart 2017, 11:09:51
Hoe je het ook wendt of keert, de luidspreker is en blijft behelpen.
Vandaar dat versterkers al helemaal niet relevant zijn, zolang de zwakste schakel wordt aangestuurd door een versterker met goede specs ( en dat heeft een beetje versterker sowieso ), blijft het idd behelpen geblazen met luidsprekers.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Bloom op 25 maart 2017, 11:15:55
Een van de beste luidsprekers die ik de laatste vijf jaar gehoord heb (behalve die van mij dan) en die me waw! deden zeggen, zijn de K100 van Link Audio, een Vlaamse luidsprekerfabrikant. Dat is een kleine monitor, maar wat daaruit komt hou je niet voor mogelijk.

(http://link-audio.be/K100corrected300WEB.jpg)(<klik!) (http://link-audio.be/k100twee.htm)

En de prijs? 4000 euro/paar, zonder stand (er is dus ook nog een bijpassend statief verkrijgbaar).

Als morgen mijn kot afbrandt en ik word gedwongen alles nieuw te kopen, dan zou ik deze luidsprekers kopen.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Han op 25 maart 2017, 13:01:22
Het begint eigenlijk al bij de bron. Zo zag ik van de week Thierry Baudet op TV op een vleugel spelen op TV en dat doet hij nog helemaal niet verkeerd. Maar zijn aanslag, wat ze zo mooi touche noemen, was wel wat hard en dan straft zo'n piano je af.

Maar stel dat je iemand hebt met een heel mooie techniek en die speelt op een perfect gestemd instrument. Dat klinkt alsof het uit een andere dimensie vandaan komt en dat wil je ook uit je luidsprekers horen komen.

Dan zet je een stereo opstelling neer van de beste microfoons die je kunt vinden. Neumann is zo'n merk, net als B&K, Schoeps en nog een paar van die fabrikanten die helemaal voorop lopen.

Het relatief onbekende Sanken maakt zelfs microfoons met een membraan van 1/1000 milimeter. Daar heb ik mee gewerkt en ik was verrast over de kwaliteit.

Met zo'n microfoon ga je naar een voorversterker en die zijn er ook in kwaliteit van aardappel tot puur goud. Vandaar ga je naar een opnamemedium en dat zal tegenwoordig niets anders zijn dan digitaal op hoge resolutie.

Je kunt dat format tot in den treure manipuleren, de mogelijkheden zijn bijna onbegrensd, maar dan nog blijft het behelpen en de laatste schakel, de luidspreker is ook ongeveer de zwakste.

Je komt al snel tot de conclusie dat er 60 jaar geleden al opnamen werden gemaakt die buitengewoon goed klinken en die werden afgeluisterd met betrekkelijk krakkemikkige speakertjes en die hebben zeker geen tonnen of zelfs miljoenen gekost.

We hadden een keer een meeting bij mij in de studio, waar John Picoso een plaat draaide op zijn mooie speakertjes, met een Thorens spelert en dat klonk zo realistisch dat we er van schrokken.

Dat was een Direct Cut plaat, opgenomen half jaren 70 met een enkele stereomicrofoon en een 'interlink' er aan van 200 meter.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: benjamin op 25 maart 2017, 13:12:03
Dit doet me sterk denken aan een interview met Alan Parsons , die altijd zat te dimdammen welke microfoons te gebruiken voor orkest , en welke microfoons voor vocalen en solisten.

''Het opnameproces is beginnen met een gulden middenweg'' , vond ik een mooie uitspraak van deze topper in opnameland.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Kermit op 25 maart 2017, 16:59:47
Han
Toch maar eens naar een Quad ESL gaan luisteren.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Bloom op 25 maart 2017, 18:07:05
Ik ken Quad en mijn persoonlijke smaak gaat naar Audiostatic, die vind ik véél beter klinken.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Kermit op 25 maart 2017, 18:11:39
Ieder zijn voorkeuren en de Audiostatc heb ik ook gehoord. Die konden mij veel minder bekoren, met name door de bloedarmoede in het lagere midden, waardoor bijvoorbeeld een trombone en een cello nasaal gaan klinken en body missen. Ook stemmen lijden daar onder.
In het verleden heb ik hier iemand gehad die contrabas speelt. Haar commentaar: ik mis alleen het getril in mijn handen, voor de rest is dit echt zoals een contrabas klinkt.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: benjamin op 26 maart 2017, 00:06:41
Deze Grundig Monolith speakers klonken met zware klassiek magistraal , maar met alleen menselijk stemgeluid was het een regelrechte ramp om aan te horen , de keuze is aan de luisteraar. Waren destijds ook niet te betalen.  De helikopter op The Wall van Pink Floyd was een belevenis.....

De speakers op de bovenste foto heb ik beluisterd , de onderste helaas (nog) niet. Maar wel mooi hoor !!

(http://tse2.mm.bing.net/th?id=OIP.8HrKj-ZdtJa5073OT1v2UAEsDG&pid=15.1)


(https://www.hifiengine.com/images/model/grundig_aktiv_box_monolith_190.jpg)
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Pimmie1968 op 26 maart 2017, 01:17:06
Het is wat Han mooi verwoorde, de luidspreker is en zal voorlopig de zwakste schakel in onze geluidsketen blijven.
Maar ook al zal deze het geluid nog zo natuurgetrouw weergeven dan zal de akoestiek van onze luisterruimte roet in het eten gooien en zal een opname op cd of plaat nooit klinken zoals het bedoeld is.
Het blijft te allen tijden behelpen uiteindelijk.
De mate waarin dat gebeurt zal afhangen van je interieur en afwerking.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Bloom op 26 maart 2017, 10:11:11
Ieder zijn voorkeuren en de Audiostatc heb ik ook gehoord. Die konden mij veel minder bekoren, met name door de bloedarmoede in het lagere midden, waardoor bijvoorbeeld een trombone en een cello nasaal gaan klinken en body missen. Ook stemmen lijden daar onder.
In het verleden heb ik hier iemand gehad die contrabas speelt. Haar commentaar: ik mis alleen het getril in mijn handen, voor de rest is dit echt zoals een contrabas klinkt.
Yep, dat commentaar ken ik ook. De Audiostatic ES-50 en ES-100 hadden inderdaad last van een dip in het lagere midden, maar bij de ES-200 en ES-300 was dat opgelost. Het zijn die, die je moet proberen te pakken te krijgen als je Audiostatic op de kop wil tikken. Van de latere modellen alleen de DCM5. Ik heb allerlei muzikanten bij me thuis gehad: drummers, pianisten, violisten, saxofonisten en zelfs iemand die basklarinet speelt. Steevast kreeg ik als opmerking dat het instrument "echt" klinkt zoals het moet zijn, maar dat de impact (zeker bij zoiets als een stel bongodrums) van de bassen, dat wat je in je buik voelt, tekort schiet. Ik heb liever dat de noten juist zijn dan dat je de bas kunt voelen. Voor dat laatste heb ik er een sub aan toegevoegd. Dat helpt.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Kermit op 26 maart 2017, 11:48:31
Volgens mij heb ik de 200 wel gehoord, en die had voor mij hetzelfde karakter. Naar mijn idee kan dat met twee aspecten te maken hebben: de vorm van de ESL (het zijn juist de hoge, smalle modellen die er last van hebben, terwijl de Quad veel lager en breder is) en de vertragingslijnen (virtuele puntbron), die de Quad ESL 63 en nieuwere modellen allemaal hebben.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Bloom op 26 maart 2017, 11:59:32
De 200 is een veel minder hoog model. De 300 is zo'n 1m88 groot, maar de 200 is slechts 1m60 of zo. Het lagere midden wordt wat opgepept bij de 200 en 300 omdat Audiostatic een mirrortrafo toevoegde specifiek voor dat doel.
Een 100 kun je ook wel corrigeren door zo'n mirror- of autotrafo toe te voegen, maar dan moet je iets doen om het frame te stabiliseren want dat is veel minder stug dan bij een 200 of 300 waardoor dat met de extra bas nogal eens aan het resoneren slaat. Daarom raad ik aan meteen te kiezen voor een 200 of 300, daaraan hoef je op een revisie na niks aan te passen.
Wie wil weten hoe dat bij mij klinkt, is van harte welkom. Breng vooral je eigen favoriete muziek mee.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Han op 26 maart 2017, 13:16:51
Deze Grundig Monolith speakers klonken met zware klassiek magistraal , maar met alleen menselijk stemgeluid was het een regelrechte ramp om aan te horen , de keuze is aan de luisteraar. Waren destijds ook niet te betalen.  De helikopter op The Wall van Pink Floyd was een belevenis.....

De speakers op de bovenste foto heb ik beluisterd , de onderste helaas (nog) niet. Maar wel mooi hoor !!

([url]http://tse2.mm.bing.net/th?id=OIP.8HrKj-ZdtJa5073OT1v2UAEsDG&pid=15.1[/url])
([url]https://www.hifiengine.com/images/model/grundig_aktiv_box_monolith_190.jpg[/url])


Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je met zo'n veelvoud aan geluidsbronnen nog een faserein en mooi stereobeeld hebt.

En ja, ik weet wel wat je bedoelt, maar dan moet je naar de professionele zaalspeakers, die slaan je darmen er bijna uit op korte afstand.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: erikjan op 26 maart 2017, 13:22:41
Is veel niet goed dan? Is duur niet goed dan? Is veel en duur niet goed dan? Heel duur is toch beter dan duur is toch beter dan normaal is toch beter dan? Moet toch wel, anders zou heel duur niet verkopen. Toch?

:P

PS: http://www.infinity-classics.de/models/IRS-series+Beta+Gamma-Delta-Sigma-Epsilon-1988-95-98/IRS/body_irs.html (http://www.infinity-classics.de/models/IRS-series+Beta+Gamma-Delta-Sigma-Epsilon-1988-95-98/IRS/body_irs.html)

Was ook niet goed.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Han op 26 maart 2017, 16:22:27
Heb je wel eens een echt goed breedbandertje gehoord? Een enkele geluidsbron, geen filter, prachtige stereo.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: benjamin op 26 maart 2017, 16:44:17
Heb je wel eens een echt goed breedbandertje gehoord? Een enkele geluidsbron, geen filter, prachtige stereo.

Saba greencones in een dipool......machtig.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: erikjan op 26 maart 2017, 18:00:54
Heb je wel eens een echt goed breedbandertje gehoord? Een enkele geluidsbron, geen filter, prachtige stereo.

Nope. Heb je ze?
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Han op 26 maart 2017, 18:55:20
Ik heb een paar oude Philips 9710M speakertjes in zuilen en forumleden waren altijd verbaasd over hoe dat klinkt.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Ronk. op 26 maart 2017, 18:55:45

Ik heb de Earthworks Sigma beluisterd, klein monitortje dat belachelijk goed klinkt.


Worden niet meer gemaakt toch ??
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Han op 26 maart 2017, 19:59:25
Weet ik niet Ron, is een tijdje geleden, tijdens de AES, show voor profs. Maar ze klonken geweldig.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: erikjan op 26 maart 2017, 20:32:04
Han, misschien weer eens een luistersessie aan wijden?
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: Han op 26 maart 2017, 21:15:27
Ik heb ze verkocht. En de studio heb ik ook verkocht, dus ik heb geen ruimte meer.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: benjamin op 30 maart 2017, 11:35:38
Heb je wel eens een echt goed breedbandertje gehoord? Een enkele geluidsbron, geen filter, prachtige stereo.

Ik denk dat de kracht van een kwalitatief hoogstaande breedbandspeaker zonder filtering , precies ligt in het moeilijkste weer te geven audiospectrum : het middengebied.

Breedband zonder filter heeft een ongekende openheid , ruimtelijkheid , en diepte in het midden.
De keerzijde daarvan is dat het uiterste hoog en laagste laag dan weer minder uit de verf komen.
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: turbomarco op 31 maart 2017, 10:15:28
Onder speakertjes versta ik zoiets :
http://www.edifier.com/int/en/speakers/r1800-t3-2.0-powered-bookshelf (http://www.edifier.com/int/en/speakers/r1800-t3-2.0-powered-bookshelf)

En ja deze zijn leuk  :)

(http://cdn.ventmere.com/edifier-dev/uploads/2015-5/r1800t3-1_3b99c4d5-0cfa-4f78-a79d-581df2cdc6e3.jpg)
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: turbomarco op 1 april 2017, 01:47:02
11 van de eerder genoemde speakertjes met een paar subwoofertjes die een beetje tot verhouding staan lijkt mij wel wat  8)
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: turbomarco op 2 april 2017, 23:25:29
Deze kharma's kunnen mij wel bekoren  8)

(http://www.hifi.nl/gfx/20160421092652_1_Kharma_Grand_Enigma.jpg)

Los van de prijs en of ik ze gehoord heb of niet ,meteen hier neer zetten en ik vertel er een leuk verhaal over  :D
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: benjamin op 2 april 2017, 23:44:32
Staan ze nou voor een bruidsaltaar in een trouwkapel ?
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: turbomarco op 2 april 2017, 23:45:40
Zou zomaar kunnen .

De kans dat je ze tegen komt is nihil ,er is daar maar één setje van gebouwd .
De klant wou een realistisch geluid hebben .
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: benjamin op 2 april 2017, 23:47:24
Priester met microfoon ; NEEMT U DEZE VROUW TOT UW ECHTGENOTE ????!!!!!! hahahaha
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: turbomarco op 2 april 2017, 23:49:01
hahahahah ...lol ,en dan met 130 db om de oren slingeren  >:D
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: benjamin op 2 april 2017, 23:50:02
 :clapping:  :imao:
Titel: Re: Leuke speakertjes
Bericht door: BlowhardA op 15 maart 2018, 20:59:52
Spam
M.vr.gr.
Kermit