hififorum.nl

Home cinema hardware => Luidsprekers (surround) en subwoofers => Topic gestart door: Raymond1 op 10 mei 2018, 00:23:31

Titel: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 10 mei 2018, 00:23:31
Ik heb een B&W ASW 610 XP subwoofer in mijn surroundset. Een krachtpatser. Deze heb ik op de orginele spikes op een granieten tegel staan, volkomen bewegingsloos. Ten minste, als ik er zelf tegenaan duw. Echter, bij sommige documantaires op o.a. NF is de stem vrij zacht en het laag vet aangezet. Dan gaat de sub dusdanig tekeer dat ik hem duidelijk met de spikes hoor ratelen op de tegel. Hij is gewoon z krachtig dat hij zichzelf in beweging zet. Maar het is knap storend. Daar wil ik dus wat aan veranderen. Ik zie zelf diverse opties.
Optie n is in het menu het laag-effect te verminderen. Maar dit zal dan keer op keer veranderd moeten worden, aangezien niet alle documantaires zoveel laag hebben. Bovendien, ik heb weliswaar een dijk van een versterker, maar de afstandsbedieningen zijn ronduit slecht. De grote begon al jaren geleden te haperen; volume, menu en wat andere knoppen werkten niet meer. Geprobeerd te repareren, zonder resultaat. De kleine afstandsbediening vertoont inmiddels dezelfde kuren. Ik kan alleen nog via de versterker zelf in het menu, wat deze optie nogal onpraktisch maakt.
Optie twee is een zware steen kopen en daar de sub vast op bevestigen. Dat betekend dat er gaten in de steen moeten kopen. Maar zware steen is meestal natuursteen, wat vaak kneiterhard is. Daar kom ik met mijn Boschhammertje denk ik niet doorheen. Bovendien denk ik ook dat ik op de hoeken van de steen moet boren, wat het risico geeft dat de hele hoek afbreekt. Ik kan die gaten ook wel lten boren, maar ik wil in deze een low-budget oplossing.
Optie drie is een zware steen of een plak staal of lood op de sub te leggen. Dat staat misschien niet zo fraai, maar met een potje verf is daar wel wat aan te doen. Maar bij deze optie vraag ik me af of de kast van de sub wel tegen een zwaar gewicht bovenop bestand is. Ik denk hierbij aan minstens 20 Kg, daarmee verdubbel ik het gewicht van de sub en hoop ik dat hij dan niet meer beweegt. Indien nodig nog zwaarder, maar kan hij dat wel dragen?

Mij lijkt optie twee de beste, maar zijn er wellicht nog andere opties?
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Han op 10 mei 2018, 00:47:19
Ik heb een rechthoekig stuk lood voor je van 55 kg. Zat ooit onder een rack voor computers, om het te behoeden voor omvallen. De loodprijs voor oud lood is momenteel 1.30 per kg.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Be tweeter op 10 mei 2018, 07:36:57
Ik zou wat rubber onderleggertjes proberen. Ik heb een klant waar speakers van meer dan zestig kilo met harde voetjes op een gladde harde vloer nog gingen wandelen.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 10 mei 2018, 17:58:51
@ Han: bedankt voor je aanbod, maar 55 Kg lijkt me wat teveel van het goede. Het is zeker een broodje lood?

@ Be tweeter: dat ga ik eens proberen. Ik heb nog een rubberen dempingsmat voor onder een wasmachine liggen, snij ik daar wel wat stukjes vanaf. Maar bestaat dan niet het risico dat de bas minder strak wordt? Door het rubber kan de sub iets bewegen, terwijl ik hem het liefst volkomen stil wil laten staan.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Be tweeter op 10 mei 2018, 18:06:17
Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest.
Het verlies in strakheid door rubbertjes is werkelijk miniem terwijl een gemiddelde huiskamer pieken en dalen van tientallen dB's creert in de laagweergave, daar gaat je strakheid pas....
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 10 mei 2018, 18:14:30
Ik ga het gewoon proberen.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: benjamin op 10 mei 2018, 18:16:09

Het verlies in strakheid door rubbertjes is werkelijk miniem
Dat klopt, daarom slikt mijn vriendin de pil ook niet meer  :imao:
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 10 mei 2018, 20:02:23
Moet ik dan de spikes verwijderen en de sub enkel op de rubbers plaatsen of de rubbers onder de spikes plaatsen?
Of beide gewoon uitproberen?
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 10 mei 2018, 20:09:08
Dat klopt, daarom slikt mijn vriendin de pil ook niet meer  :imao:

Maar onder je auto of motor maakt het juiste rubber toch weldgelijk verschil.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: benjamin op 10 mei 2018, 21:31:06
Maar onder je auto of motor maakt het juiste rubber toch weldgelijk verschil.
Volgens mij wel  :). Mijne staan op 4 rolwieltjes; nu kan ik met een Kef B200 niet zo ongelooflijk hard blazen; maar op mijn laminaat ondergrond gaan ze niet 'rijden' of zo bij een heftige bas, terwijl de rest van het meubilair op dat moment wel staat te schudden.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 11 mei 2018, 00:06:12
Nou, ik heb het rubber uitgeprobeerd. Het rubber onder de spikes was beslist geen succes, ze gingen er dwars doorheen. Waardoor het totaal nutteloos was. De sub direct op rubber kon me ook niet overtuigen, ik vond het laag nogal wollig worden, niet alleen op sommige zware stemmen van voice-overs maar met name op het sub-laag. Te dik aangezet. (Ik keek hierbij naar een documantaire over vulkanen op Love Nature) Dit is het dus niet.
Momenteel heb ik ca. 22 Kg gewicht op de sub liggen. Nu klinkt het laag behoorlijk strak, het is allemaal minder wollig en zelfs de stem knapt er van op. Al is het wel duidelijk dat de sub nog steeds niet helemaal stil staat. Ik heb er o.a. de gewichten van een halter op liggen en de bovenste, lichtste gewichten rammelen wat. Het valt dus niet mee om dit beest in bedwang te houden. Nu zit ik te denken om de sub met draadeinden stevig te monteren op een, noem eens wat, ca. 30 Kg zware steen aan de onderzijde. Deze steen plaats ik vervolgens op spikes op de vloer, met de benodigde onderleggetjes om de druk te verdelen. En dan maar kijken/horen wat het resultaat is. Indien nodig kan ik nog zware stenen op de sub leggen.

Iemand nog een ander idee? De sub beweeglijk opstellen geeft naar mijn mening geen goede resultaten. De sub dwars door het parket aan de vloer vast boren ga ik niet doen; ik wil mn vloer niet beschadigen.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Be tweeter op 11 mei 2018, 07:24:48
Wanneer je erin gaat met het idee dat spikes strakker zullen klinken dan is de kans groot dat je dat zo ervaart. Blind zul je dat  effect niet kunnen vaststellen. Ook is het laag van een willekeurig beluisterde docu niet een meetsignaal van enig belang..
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Hannibal op 11 mei 2018, 08:18:53
Gee!

Ontembaar inderdaad!

Je zou hem haast aan de fundering vast moeten maken, maar ja, je vloer he...

Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: supernova op 11 mei 2018, 15:15:45
En een Devine subwoofer isolatie paneel? Ziet er nog mooi uit ook. Bij Bax. Ook nog demo modellen dus dat scheelt ook weer.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 11 mei 2018, 21:25:54
Daar had ik nog niet over nagedacht, maar het lijkt me een heel erg goed idee. Ik heb ook zeer positieve reacties erop gelezen. Dit ga ik heel serieus-        nee, ik koop er gewoon n. Ik heb ook al zeer goede ervaring met het studio-foam van Auralex (demping en absorbie) aangeschaft bij Bax. Dat maakt cht een groot verschil. En zon dempingsplatform wordt natuurlijk niet voor niks gemaakt door bedrijven die zich met pro-audio bezig houden. Want als zon bedrijf het maakt, doet het product cht wat. Wat met producten voor high-end audio meestal erg twijfelachtig is. En heel waarschijnlijk is een zachte opstelling voor een sub toch beter dan een harde opstelling, hoewel mijn voorkeur uitgaat naar het laatste. Maar schijnbaar moet ik mijn mening toch bijstellen.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 11 mei 2018, 21:48:23
En besteld. Weliswaar niet een Devine maar n van Auralex, omdat ik goede ervaringen heb met dit merk. n het was eveneens in de aanbieding. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Be tweeter op 11 mei 2018, 21:50:16
Een harde opstelling kan, afhankelijk van de ondergrond, zeer ongewenste effecten opleveren. Vergelijk bijvoorbeeld een trillende stemvork in de lucht en eentje die je met de voet op een pianokast drukt: je krijgt opeens gratis een harde toon waar die eerst nauwelijks hoorbaar was.
Hetzelfde met een luidspreker: een miniem trillende behuizing kan aan de lucht nauwelijks energie kwijt maar met die hele vloer er vast aan gekoppeld....jippie, extra herrie!
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 14 mei 2018, 22:38:19
Normaliter heb ik goede ervaringen met een harde opstelling. De fronts van mijn surroundset staan op Superspikes op de parkervloer. Gaat uitstekend, maar deze hoeven het laagste laag niet weer te geven. Voorheen stonden mijn stereoluidsprekers op spikes op onderleggertjes op de parketvloer. Maar nu staan ze op spikes op een granieten tegel, die op zijn beurt op spikes n onderleggertjes op de vloer staat. En ik vind dit toch nt wat beter klinken. Of dat komt door een stabielere plaatsing of doordat de tweeters wat hoger zitten wil ik in het midden laten. En ik kwam in een la nog een set onderleggertjes tegen, waardoor ik nu de luidsprekers op onderleggertjes op de tegel wil zetten. Gewoon, omdat ik die dingen toch al heb en ik ben effe lekker audiofiel aan het tweaken.

Maar een harde opstelling voor mijn subwoofer is schijnbaar niet ideaal. Ik ben benieuwd naar dat isolatieplatform. Helaas was ik al twee keer niet thuis toen de bezorger voor de deur stond.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: supernova op 15 mei 2018, 15:31:37
Je hebt toch track en trac.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 15 mei 2018, 21:23:32
Ja, maar dat is ook lekker vaag. Bezorgmoment: tussen 11.00 en 15.00u. Ik heb nog meer te doen dan alleen maar op een pakje wachten.
En nu is het bezorgd n er is voor getekend, volgens track & trace door mij, alleen heb ik niks ontvangen...
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: erikjan op 16 mei 2018, 06:57:00
check maar eens bij de buren... of een paar huizen verderop. ;)

Best wel bijzonder, dat tekenen voor ontvangst. Dat iedereen dat dan gewoon kan en mag, ook al is het niet bij jou thuis gebeurd. Zelfs al voorgekomen dat de bezorger zelf tekende...
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: supernova op 16 mei 2018, 07:06:10
Er zit idd een ruime marge van de tijd. En afleveren bij de buren gebeurt als er niet getekend hoeft te worden. En dan krijg je altijd een briefje in de bus op welk adres het is afgegeven.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: erikjan op 16 mei 2018, 07:08:10
Dat altijd een briefje in de bus wil ook nog wel eens mislukken... Heb laatst 10 huizen afgelopen op zoek naar mijn pakketje.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: supernova op 16 mei 2018, 07:42:10
Bij mij nog nooit voorgekomen. Wel een brievenbus pakketje ontvangen dat voor mensen was enkele straten verderop.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 16 mei 2018, 22:50:52
Het pakket is terecht. Schijnbaar was het gister helemaal niet afgegeven. Want vandaag lag er wl een kaartje in de bus dat het pakket bij mijn buren lag. Het is bij mij wel vaker voorgekomen dat een pakket niet juist bezorgd werd. Verkeerd huisnummer op het kaartje of geen kaartje. Kan je dus gaan lopen zoeken. En diverse buren hebben dat ook meegemaakt.
Om over de bezorging van tijdschriften nog maar te zwijgen, maar dat is wel heel erg off-topic.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 16 mei 2018, 23:23:58
Ik heb nu de Sub-dude II onder mijn subwoofer staan en de eerste indrukken zijn zeker niet verkeerd. Hetzelfde programma gekeken, op hetzelfde volume. De sub ratelt helemaal niet meer, hij blijft stevig op de subdude staan. Hij trilt wel flink, maar dat is begrijpelijk. Maar de vloer eronder trilt helemaal niet. Ik vind ook dat het laag er op vooruit is gegaan. Moeilijk te omschrijven, maar het lijkt strakker en minder wollig. Hierdoor wordt het geluid in zijn geheel minder gekleurd en is het beter te verstaan.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: supernova op 17 mei 2018, 10:34:04
👍
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: erikjan op 17 mei 2018, 10:51:45
Ben blij voor je dat het lijkt te werken. Dat het strakker wordt is wel verklaarbaar. Iedere onnodige beweging van iets anders dan de woofer zorgt voor bijgeluiden.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 17 mei 2018, 22:39:33
Ik durf in deze heel stellig te zijn. Het lijkt niet te werken, het werkt!
De sub stond eerst op zn spikes op de granieten tegel en duwde, vanwege zijn vermogen, zichzelf van zn plek, waardoor dat geratel ontstond. Hij stond echt te dansen op die tegel. Hij staat nu op zn spikes op de Subdude. Dit is een met vilt overtrokken mdf-plaat, waaronder een schuimrubberen mat zit. Dit laat beweging toe, in tegenstelling tot de granieten tegel. De sub danst nu nog steeds, maar niet meer p, maar mt de Subdude. Doordat de sub nu wat bewegingsvrijheid heeft is het geratel van de spikes op de tegel geheel verdwenen. En het wordt ook niet meer doorgegeven aan de ondergrond. Ik zag de sub duidelijk trillen, maar de vloer er direct naast was volkomen trillingsvrij, ik voelde niks. In andere kamers is het laag van de sub nauwelijks meer te horen. Dus mijn buren hebben nu helemaal geen last meer van me (maar dat hadden ze al niet).

Maar dit verklaart niet het strakker ervaren van het laag, op de manier zoals erikjan schrijft. Op de tegel bewoog in eerste instantie alleen de woofer, niet de sub zelf. Maar bij extreem laag begon de hele sub te bewegen. Op de Subdude beweegt niet alleen de woofer, maar tevens de hele sub. Dat zou verre van optimaal zijn, maar ik ervaar het dus anders. Ik vermoed nu dat subs z ontworpen worden, dat ze wat moeten bewegen om optimaal te klinken. Omdat ze geregeld z krachtig zijn, dat ze zichzelf in beweging kunnen zetten. Wat bijgeluiden kan veroorzaken omdat ze staan te dansen op hun ondergrond. En daarom heeft een pro-audio bedrijf zoals o.a. Auralex een dusdanig isolatie-platform ontworpen. Zodat de sub optimaal tot zijn recht komt, omdat hij kan bewegen. En dat werkt dus uitstekend in opname-studios maar tevens in woonkamers met een dikke ht- en stereo-set, zoals bij mij.

Ik zie hierin ook een heel groot verschil tussen het audiofiele geneuzel en de pro-audio. Audiofiel geneuzel: zet je sub op een zo hard mogelijke steen. En leg deze steen op zo hard mogelijke plaatjes (Masterbase) op de vloer, spikes is ook goed maar dan heb je wl minimaal onderleggertjes van Harmonix nodig. Die steen moet natuurlijk zo zwart en glimmend mogelijk zijn. Dus een tegel van een tuincentrum voldoet niet, beter ga je naar een aanrechtbladenbedrijf of een grafsteenbedrijf. Waar zon steen al gauw 100 euro of meer kost. En die onderlegplaatjes kosten al gauw het veelvoudige. En voor zon prijs met het wel goed klinken! Maar mijn ervaring is totaal anders, zon keiharde opstelling geeft veel ongewenste bijgeluiden. Een pro-audio oplossing is veel simpeler en goedkoper en elimineert alle bijgeluiden. n het klinkt gewoon beter.

Ik begin er meer en meer van overtuigd te raken dat al dat audiofiele geneuzel werkelijk bullshit is. Het kost een berg geld en vaak is het resultaat nihil tot averechts. Het feit dat het duur is triggert enkel het brein, wat daardoor gelooft dat het cht werkt. Maar als je nou eens cht je oren gebruikt, je gezond verstand gebruikt en net luistert met je portemonnee, dan zal je merken dat pro-audio spul werkelijk wat doet. Het is tevens betaalbaar, al ziet het er niet altijd even fraai uit. Iets wat audiofielen waarschijnlijk tegenhoud: het is niet duur en niet mooi genoeg, dat kan niet werken. Maar het werkt weldgelijk.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Be tweeter op 17 mei 2018, 23:05:17
Een paar stukjes rubber van voldoende hardheid hadden ook voldaan ( zoals ik gesuggereerd had). Dit heeft weinig met een vermeende tegenstelling tussen pro audio en audiojuweliers te maken naar mijn idee. Wanneer je de sub wel volledig rigide zou kunnen opstellen is het geluid ook goed, je kreeg door een niet volledige koppeling de door mij beschreven stemvorkwerking met bijgeluiden tot gevolg.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 18 mei 2018, 00:54:57
Maar wt is in dit geval voldoende hardheid? Ik denk dat in dit geval rubber veel te stug is. Op de Subdude staat de sub werkelijk meerdere milimeters heen en weer te bewegen. Dat is een beweging die ik op rubber niet zie, of heb zien gebeuren, zeker niet op de stukjes rubbermat voor onder de wasmachine die ik voorhanden had. En deze beweging geeft geen enkel bijgeluid. Het geeft mij zelfs het idee dat de sub hierdoor beter klinkt, hoe onlogisch het ook moge zijn. Ik begin nu te vermoeden dat subs juist ontworpen zijn om wat te kunnen bewegen omdat ze, zeker in het geval van dit exemplaar, soms z krachtg zijn, dat ze zichzelf in beweging kunnen zetten, met bijgeluiden als gevolg. En een isolatieplatform, zoals deze Subdude, geeft een sub de benodigde beweging. Met een beter geluid als gevolg.

Volledig rigide opstellen is erg lastig met deze sub. Zoals ik al eerder schreef, zelfs met ca. 22 Kg gewicht erop bleef hij nog niet volkomen stilstaan. Getuige het gerammel van de bovenste gewichten van de halter. Bovendien vraag ik me af of de behuizing van de sub bestand is tegen een groot gewicht er bovenop. Het klonk echter wel goed. De sub dmv. keilbouten dwars door mn parketvloer aan het beton vastbouten ga ik niet doen. Bovendien is die betonvloer op zijn beurt ook niet echt rigide.

Je opmerking over de stemvorkwerking klopt in dit geval niet. De spikes onder de sub zitten bijna op de uiterste hoeken, waar de trillingen minimaal zijn. De tegel onder de sub is ca. 2 cm groter. De spikes staan hierdoor bijna op de hoeken van de tegel, waar eveneens de trillingen minimaal zijn. De spikes kunnen in dit geval vrijwel geen extra geluid doorgeven aan de ondergrond. Want ze trillen amper. Het midden van de onderkant van de sub zou echter wl trillingen door kunnen geven, want het midden trilt flink. En dt zou de stemvorkwerking kunnen verklaren. Maar die is hier niet van toepassing. De reden dat de sub bijgeluiden geeft is als volgt. De sub heeft zveel kracht, dat hij zichzelf voor- en achterover duwt. Hij duwt zijn spikes los van de tegel. En die spikes komen met een klap weer neer, als de sub fiks tekeer gaat meerdere malen per seconde. En dat veroorzaakt het geratel. De sub staat gewoon te stuiteren. En hier zie ik ook het grote verschil tussen audiojuweliers en pro-audio. Audiojuweliers willen een sub of een luidspreker of wat dan ook zo rigide mogelijk opstellen. Maar in ieder geval van deze sub blijkt dat onpractisch. Pro-audio geeft deze sub de ruimte om te bewegen. Met betere resultaten als gevolg. n voor minder geld.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Be tweeter op 18 mei 2018, 08:30:27
Het beschrijft wel degelijj precies mijn stemvorkwerking alleen de toon is niet 440 maar de frequenties die de woofer doen bewegen.
Het is het geluid van een stemvork die net geen goed contact maakt en naast de grondtoon bijgeluiden op het moment dat de punt van de stemvork iets loslaat van het houten oppervlak ( het wandelen van je subwoofer). Bij een geisoleerd gepositioneerde woofer zijn alle bewegingen van de subbehuizing in principe wel ongewenst maar staan ze in een massa-veer-demper relatie tot de bewegingen van de woofer en dat klinkt altijd aangenamer dan geluiden die tot stand komen doordat de koppeling verbroken wordt.
Verder zitten de spikes wel op de hoeken en paneeltrillingen zijn daar, normaal gesproken, minimaal. Paneeltrillingen zijn vaak deelresonanties maar hier wil een hele sub van zijn plaats en is daar dus geen sprake van; de ongewenste trillingen proberen nog steeds via de spikes de omgeving te laten bewegen met voornoemde gevolgen.


Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: erikjan op 18 mei 2018, 08:43:48
Exact Be tweeter.
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Hannibal op 19 mei 2018, 07:37:17
Gaaf dat het opgelost is in ieder geval.

Resonanties en trillingen zijn lastige beesten...

Had in mijn eerste huis een vervelende vitrine kast met kopjes er in  :sceptic:
Zou dat werken? Een grote subdude onder zon kast  :think:
;)

Nou ja, kast is vertrokken met mijn ex en ander huis nu...  :)
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: supernova op 19 mei 2018, 10:24:00
Dus twee frustreerden irritanten gevallen in een klap weg 8) :party:
Titel: Re: Subwoofer blijft niet op zn plek staan
Bericht door: Raymond1 op 11 juni 2018, 01:18:19
Ik was dusdanig tevreden over die Subdude, dat ik twee vrijwel gelijke isolatieplatforms voor onder mijn grote luidsprekers heb gekocht. Ze lijken mij vrijwel hetzelfde, enkel wat optische verschillen. Mogelijk is het schuimrubber anders, maar dat weet ik niet. Het is wl zaak dat de luidsprekers exact in het midden van het platform worden geplaatst, anders staan ze scheef. Wat niet fraai staat. Tevens vind ik deze platforms mooier. De granieten tegels waren grijs, wat niet bepaald mooi staat op een donkerbruine vloer. Deze platforms zijn zwart en zijn bijna niet te zien op mijn vloer. Heel erg subjectief gezien vind ik dat mijn geluid er behoorlijk op vooruit gegaan is. Ik hoor bij sommige albums meer nagalm rond de stem, meer ruimte zoals je wilt. Ik denk ook dat ik meer diepte hoor in de muziek, het n staat voor het ander. Tevens ben ik van mening dat ik nu zelfs hgte in de muziek waarneem. De band lijkt, nog meer dan anders, werkelijk in mijn kamer te staan. Het meest opvallende lijkt het laag. Dit lijkt niet alleen niet in definitie gewonnen te hebben, maar ook in volume. Dit alles puur subjectief.

MR wat voor mij het meest opvallende is: pro-audio wint het wat mij betreft wr van audiofiel geneuzel. Die subwoofer stond eerst keihard opgesteld (met het door Be Tweeter beschreven stemvorkeffect, wat ik in eerste instantie verkeerd intrepeteerde, maar later wel begreep [dank daar voor! Ik heb wat bijgeleerd!]). Maar nu hij wat bewegingsvrijheid heeft produceerd hij totaal geen bijgeluiden meer. En het geluid wat hij met produceren, klinkt naar mening beter en strakker.
Evenzo mijn grote luidsprekers (B&W 803 D2). Op de granieten tegels stonden ze vrijwel bewegingsloos, maar nt niet helemaal. Nu, op de platforms, kunnen ze best een beetje bewegen. En dat lijkt hun geluid goed te doen. Ik vind ze ten slotte beter klinken.
Zou het misschien zo zijn, dat goede luidsprekers en subwoofers zodanig ontworpen zijn dat ze het bst klinken als ze juist een beetje kunnen bewegen? Omdat bij hoge volumes, ze zveel energie in het laag krijgen toegevoerd, dat ze zichzelf hoe dan ook in beweging zetten?