hififorum.nl

Hifi hardware => Streaming audio en video => Topic gestart door: lovekyuss op 4 maart 2019, 10:17:54

Titel: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: lovekyuss op 4 maart 2019, 10:17:54
Sinds mijn optische output van mijn Macbook niets meer doet kan ik niet meer (fatsoenlijk) naar Spotify luisteren. Analoog kan het natuurlijk, maar ik prefereer digitaal.

Ik heb een Yamaha S501 stereo (paartje Audience 42 Dynaudio's, NAD cd speler en platenspeler) met een ingebouwde DAC. Die wil ik blijven gebruiken. Wat is een goed alternatief? Ideaal zou zijn als ik mijn iPhone als remote kan gebruiken met de Spotify app.

Zoals jullie zien is mijn setup bescheiden. Ik zoek een dito apparaat. Dank!
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: Be tweeter op 4 maart 2019, 10:35:04
  Bescheiden? Raspberry Pi met Behringer UCA-202 DAC en Max2Play software en bijvoorbeeld Squeeze Commander software...
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: henk47 op 4 maart 2019, 18:17:29
 Google chrome cast audio??
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: Vincent Kars op 4 maart 2019, 20:28:44
USB > SPDIF converter
Iets als dit meet goed heeft coax  en toslink out + ook nog een DAC

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-topping-d10-dac.2470/ (https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-topping-d10-dac.2470/)
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: lovekyuss op 4 maart 2019, 21:20:34
Verbeter me als ik het verkeerd heb, maar zijn deze opties niet allemaal DAC's op zich? Ik heb een versterker met ingebouwde DAC die ik wil blijven gebruiken.

Ik heb een geluidsbron nodig, of een kastje dat bijv een iPad of iPhone verbindt met de versterker. Ik kwam bijvoorbeeld de Advance Acoustic WTX-1000 tegen. Geen idee of het vergelijkbaar is met de kwaliteit van de Macbook.
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: erikjan op 4 maart 2019, 22:18:26
De kwaliteit van de Macbook? Bescheiden setup?

Weet je wel wat het betekent om een signaal digitaal aan te bieden? Daar heeft een Macbook geen kwaliteiten hoor. En zo bescheiden is dat ook niet, het ding is knap duur.
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: lovekyuss op 4 maart 2019, 22:28:40
Weet je wel wat het betekent om een signaal digitaal aan te bieden?

Het bestand wordt verstuurd via een optische kabel en wordt in de versterker omgezet naar analoog ipv in de Macbook. De Yamaha amp heeft een hoogwaardigere DAC. Zit er ver naast Erikjan?

En zo bescheiden is dat ook niet, het ding is knap duur.

Als ik de MB alleen zou gebruiken voor audiostremming zou het wellicht uit verhouding zijn. Maar dat is niet
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: erikjan op 4 maart 2019, 22:40:39
Nee, het betekent dat het geen klap uitmaakt of het een Macbook of iets anders is. Dat is het relevante deel, en dat mis je. Tevens is het totaal irrelevant of ergens nu een dac in zit of niet, je gaat het verschil niet merken tussen de dacs. Een dac kost op zich helemaal niet zo veel, zoals je ziet aan de Chromecast. De dac in je versterker zal niet veel duurder geweest zijn (in onderdelen).
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: benjamin op 4 maart 2019, 22:43:48
Mitsubishi maakt heel veel DAC chipjes voor heel veel merken, ook exoten. Maar de chip blijft dezelfde. DAC chips worden maar door een handjevol fabrikanten geproduceerd, en door talloze fabrikanten gebruikt.
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: lovekyuss op 4 maart 2019, 23:02:39
Tevens is het totaal irrelevant of ergens nu een dac in zit of niet, je gaat het verschil niet merken tussen de dacs.

Dus iedere digitale geluidsbron is hetzelfde. Ook maakt het niet uit of je digitaal of analoog je signaal naar je versterker stuurt, want het verschil tussen dacs is onmerkbaar. Dat klinkt discutabel, maar ik ben geen kenner.
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: benjamin op 4 maart 2019, 23:42:02
Zucht.... weet niet hoe vaak ik dit lijstje al hier heb neergeplempt, maar het geeft zomaar een uitstekend inzicht hoe het nu eigenlijk werkt met al die DAC's. Nu zal dit lijstje onderhand wat gedateerd zijn, maar dat betekent geenzins dat fabrikanten de keus hebben uit duizenden soorten van D/A converters, omdat die er simpelweg niet zijn. En die paar die er gemaakt worden, komen uit een produktie waar zo ontzettend veel know-how, research, en honderden miljoenen aan ontwikkelings en patentkosten in gestoken is, dat fabrikanten allemaal dezelfde normen hanteren, omdat concurrentie eerder zelfmoord voor een investeerder betekent, als meewerken met een conglomeraat (Sanyo, Nec, Philips, Mitsubishi, Matsushita, Toshiba enz.)


http://www.dutchaudioclassics.nl/the_complete_d_a_dac_converter_list/ (http://www.dutchaudioclassics.nl/the_complete_d_a_dac_converter_list/)
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: henk47 op 5 maart 2019, 08:27:35

Beste lovekyuss,

Als er op een apparaat een (optische) digitale uitgang (SPDIF) zit en je sluit deze aan op je versterker, dan wordt niet de DAC van het apparaat gebruikt maar de DAC van de versterker.Bijvoorbeeld Google chrome cast audio heeft zo'n uitgang.
Met de bijbehorende app op de telefoon of de Mac geef je aan de router (wifikastje) de opdracht om rechtstreeks het internet spottify-signaal vanaf de router naar de Chromecast te sturen. Er zijn veel andere merken streamers die ook zo werken.
Sapristi?
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: Be tweeter op 5 maart 2019, 08:31:27
De Behringer DAC heeft overigens ook een TosLink uitgang..
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: Fotohuis op 5 maart 2019, 10:28:05
Er zijn zelfs mensen die een oud type ladder DAC zoals een 16 bits TDA-1541 (S1/S2) (productie Philips NXP Nijmegen rond 1985) beter vinden klinken dan een moderne DAC van 20+ bits. Dus daar kun je een eindeloze discussie over houden.
De uiteindelijke kwaliteit wordt bepaald door het totaal ontwerp rondom de DAC. Soms wordt er zelfs een vacuum buis voor ingezet omdat hiervan de harmonische vervorming prettig klinkt. Ga je van 1 van de best technisch mogelijk omzettings vormen uit dan leidt dit meestal tot een (te) klinisch geluid. Het is maar net wat jij mooi vindt. In ieder geval kost een moderne DAC tegenwoordig ook bijna niks meer. De rest is een mooi kastje en marketing.
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: lovekyuss op 5 maart 2019, 10:39:11
De mannen bij de HIFI winkel pretenderen het verschil in optische kabels te kunnen horen. Anderen horen niet eens het verschil in cd speler. Beide vind ik moeilijk serieus te nemen  :think:

Ik heb gekeken naar de Chromecast Audio. Volgens mij is dat precies wat ik nodig heb. Ik ga me er eens in verdiepen.
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: Fotohuis op 5 maart 2019, 10:53:12
Mijn Samsung Smart TV heeft bv. een Toslink audio out. Via een Toslink optische kabel sluit je die aan op een DAC-RCA converter die op de (Tuner/TV) lijn ingang van mijn Dynavox TPR-3 buizen voorversterker gaat. Zo'n DAC-audio convertor kost tegenwoordig zo'n Eur. 5. Voeding komt uit de USB 1A aansluiting van de TV.

Je kunt dat ook zelf maken met een TDA-1541 (S1) een iets mooier klinkende DAC maar op de gebruikt markt kost zo'n DAC al snel Eur. 30. Voor zo'n Samsung TV is het kwalitatief al niet eens waard. Als je daar 20x een Toslink, HDMI of welke connector hebt gebruikt dan breekt het waarschijnlijk al af. Levensduur gemaakt voor zo'n 7-8 jaar.

De Dynavox TPR-3 is wel een leuke voorversterker voor Eur. 199. Inmiddels zijn alle elco's vervangen voor Panasonic FR, Audyn folie C's, een Alps potmeter, andere knoppen, RIAA versterker met LT1028 OPAMPS uitgerust (zoals het orginele ontwerp was) en met mijn laatste bezoek aan Oekraine een radarbox van een MIG 25 gekocht met daarin gebruik ik de 6N3-P EV militaire spec triode buizen. Alternatief de G.E. 5670W JAN USA militaire spec buizen. De Tonefactory verkoopt ze ook, alleen voor 10x de prijs uit Oekraine natuurlijk. N.O.S. uit 1974.

Eigenlijk is goede audio nog nooit zo goedkoop geweest. Maar je moet wel weten waarmee je bezig bent ....

En over kabels: Je kunt het zo gek maken (of gek laten maken) zoals je wilt. Het duurste wat ik gebruik maar wel consequent zijn zelf gemaakt kabels met metalen vergulde DIN stekkers (vintage audio) en vergulde Neutrik RCA pluggen met een kwalitatief erg goede diode kabel materiaal dus IK kom nooit boven de Eur. 10 voor welke interlink dan ook. Neutrik RCA verguld koop ik in voor ca. Eur. 1,60 (per 10 dan) en de diode kabel iets meer dan Eur. 1 per meter, echt heel mooi afgeschermd kabel met lage capaciteit dus ook geschikt voor Phono interlinks te maken.

Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: erikjan op 5 maart 2019, 11:28:30
De mannen bij de HIFI winkel pretenderen het verschil in optische kabels te kunnen horen.

Dat is zonder meer lachwekkend en volstrekte onzin.

Citaat
Anderen horen niet eens het verschil in cd speler. Beide vind ik moeilijk serieus te nemen  :think:

Ik heb maar 1x een cd speler beluisterd die echt minder was. Dat was in de begintijd, en een draagbare speler.

Vanuit een technisch oogpunt is het verschil niet waarneembaar mits aan de standaard criteria is voldaan, zoals binnen de technische specs gebruikt worden en volume exact (en dus niet op het gehoor) gelijk. Als je wel verschil kunt horen is die speler kapot (of introduceert extra vervorming door het gebruik van buizen, zoals het voorbeeld van Fotohuis).

Citaat
Ik heb gekeken naar de Chromecast Audio. Volgens mij is dat precies wat ik nodig heb. Ik ga me er eens in verdiepen.

Mooi. Prima betaalbare oplossing. De Chromecast Audio is echter niet meer te koop.
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: Fotohuis op 5 maart 2019, 12:34:12
Er zit natuurlijk wel verschil in kwaliteit van Toslink kabels. De goedkoopste komen na 10x gebruikt te zijn niet meer sluitend in de bus en raken defect.
Verschil in prijs mag alleen in de lengte en kwalitatieve uitvoering liggen. Het ding doet het, of niet. Verschil in digitale overdracht is er niet, dus de rest is hierbij naar het rijk van de fabelen verwezen.
Hetzelfde geldt voor luidspreker kabels: In een gewone huiskamer komen lengtes > 8m eigenlijk niet voor dus een goede 2,5mm2 OFC kabel voldoet in 99% van alle gevallen. Dempings factor bij een 8 Ohms load blijft hierbij altijd goed genoeg en je filter in de LS verziekt de rest toch wel (tenzij je een breedband ontwerp gebruikt).
Bij het aansluiten van RCA lijn ingangen uitgangen bovengenoemde Neutrik gebruiken. Nog duurder (Rhodium) levert eigenlijk niks meer op.
Bij Phono interlinks is de capaciteit (en goede afscherming) van je kabel belangrijk (bij een MM/MD element). 47k Ohm is helemaal standaard tegenwoordig en hoeft dus niet meer instelbaar te zijn. Belangrijk is de afsluit capaciteit op de ingang van je RIAA versterker. Ik pas daar altijd een 2% Styroflex C toe, aangepast aan de lengte van de kabel en de door de fabrikant max. opgegeven capaciteit van het betreffende element. E.e.a. kun je nameten met een goede capaciteitsmeter. De RIAA curve blijft dan ook boven in t/m 25kHz mooi vlak lopen. Ook de manier van aarding is belangrijk voor minimale brom. Verloop kabels, bijv. 5 pol. DIN naar 2x RCA/Cinch zo kort mogelijk houden.
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: Vincent Kars op 5 maart 2019, 12:56:39
Verbeter me als ik het verkeerd heb, maar zijn deze opties niet allemaal DAC's op zich? Ik heb een versterker met ingebouwde DAC die ik wil blijven gebruiken.


Je hebt een versterker met als digitale ingang SPDIF  (Toslink is SPDIF over optical)
De Toslink van de Mac is kapot
Als je de DAC van de versterker wil blijven gebruiken dan moet je digitaal uit de Mac naar de versterker
Dus USB audio vertalen naar Toslink= USB > SPDIF converter
Daar zijn er veel van en vaak tamelijk prijzig.
Vandaar dat ik de Topping noemde, is een converter voor een schappelijk prijs waar je er ook een DAC bij cadeau krijgt.

Nog wat voorbeelden: http://www.thewelltemperedcomputer.com/HW/USB_SPDIF.htm (http://www.thewelltemperedcomputer.com/HW/USB_SPDIF.htm)Ik heb een geluidsbron nodig, of een kastje dat bijv een iPad of iPhone verbindt met de versterker. Ik kwam bijvoorbeeld de Advance Acoustic WTX-1000 tegen. Geen idee of het vergelijkbaar is met de kwaliteit van de Macbook.


Dat is Bluetooth. Bluetooth is lossy compression ( vergelijkbaar met hoge bit rate MP3)
Wat dat betreft is de Chromecast Audio een betere optie alleen is helaas de productie gestaakt.
Leuke optie om draadloos af een mobieltje te streamen

Kijk ook eens naar Airplay als je iets draadloos wil, dat sluit naadloos aan bij OSX
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: Gooffy op 5 maart 2019, 15:58:27
Mooi. Prima betaalbare oplossing. De Chromecast Audio is echter niet meer te koop.

Google is gestopt met de productie maar de CCA is nog wel leverbaar zolang de voorraad strekt, is verder inderdaad een prima oplossing, heb er hier twee in gebruik, de een is analoog en de ander optisch aangesloten en ben er tevreden over.
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: superge op 6 maart 2019, 17:05:51
De Chromecast Audio is online (bv bol.com) nog gewoon te verkrijgen.
Als je naast Spotify nog andere online muziekdiensten gebruikt, of een collectie digitale muziek lokaal hebt opgeslagen dan zou je naar iets duurdere streamers kunnen kijken van bv Sonos (Connect) of Bluesound (Node2i). Die hebben allebei zowel analoge als digitale uitgangen.
Verder zijn er veel streamertjes te koop die ongeveer hetzelfde of net iets meer doen dan een Chromecast Audio. Bijvoorbeeld van Argon, het huismerk van HifiKlubben.
Als je ergens een Apple Airport Express op de kop kunt tikken en je hebt iPhone/iPad of Macbook als besturing dan kan je daar ook Spotify mee beluisteren. De AE heeft net als je Macbook en de Chromecast Audio een 3,5mm jack uitgang die zowel analoog als optisch digitaal signaal uitstuurt.
Een Apple TV 3 trek je tweedehands voor een paar tientjes van Marktplaats en werkt ook in het Apple ecosysteem maar dan heb je alleen optisch digitaal uit, wat voor jou prima zou zijn gezien de aanwezige dac in je versterker.

Kortom, keuze genoeg.
Titel: Re: Macbook kapot. Wat nu?
Bericht door: Creel op 8 maart 2019, 22:40:48
Sinds mijn optische output van mijn Macbook niets meer doet kan ik niet meer (fatsoenlijk) naar Spotify luisteren. Analoog kan het natuurlijk, maar ik prefereer digitaal.

Ik heb een Yamaha S501 stereo (paartje Audience 42 Dynaudio's, NAD cd speler en platenspeler) met een ingebouwde DAC. Die wil ik blijven gebruiken. Wat is een goed alternatief? Ideaal zou zijn als ik mijn iPhone als remote kan gebruiken met de Spotify app.

Zoals jullie zien is mijn setup bescheiden. Ik zoek een dito apparaat. Dank!

Je koopt voor een brandprijs een sonos connect.