Auteur Topic: Waarschuwing voor B. Gehakt modificaties  (gelezen 12020 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gent

  • Modder-eter
  • Moderator
  • *****
  • Berichten: 8338
    • RF and Microwave Rotary Joints
Waarschuwing voor B. Gehakt modificaties
« Gepost op: 31 mei 2009, 00:58:01 »
Op veler verzoek ...


Hierbij wil ik de argeloze hifi liefhebber waarschuwen voor modificaties aan CD spelers en andere apparatuur die worden uitgevoerd door iemand die in audioland als B. Gehakt door het leven gaat. Zijn modificaties worden ook wel gehaktificaties genoemd. Kort en bondig komt het erop neer dat zijn ingrepen niets aan het geluid veranderen maar dat er wel een potentieel gevaar bestaat dat de apparatuur schade ondervindt. Hieronder enkele foto's van een Nakamichi CD speler die door deze charlatan is bewerkt1. KurkRond de transformator zijn platen plakken kurk aangebracht. Elektrisch gezien doet dit helemaal niets. Als het een dempende werking zou moeten hebben op bijv. de 50 Hz brom dan zou je iets dergelijks verwachten onder de montagebeugels van die trafo. Hier staan echter gewoon enkele losse plakjes om de trafo heen opgesteld.

Het gevaar is dat deze kurk uitdroogt en verbrokkelt. In dat geval is er een risico dat de losse kruimels in het loopwerk komen waar ze schade kunnen aanrichten. Bovendien staan de plaatjes kurk gewoon los. Links is de lade van de CD speler te zien. Als zo'n plaatje omvalt dan wordt de CD lade geblokkeerd.2. Olie

Het gehele binnenwerk wordt door deze man besprenkeld met een soort van sla-olie. Deze rommel tref je overal aan, op de IC's, de transistoren, de gehele print en zelfs op de CD lade. Opnieuw doet dit elektrisch gezien helemaal niets.Het gevaar is dat deze olie in de componenten (bijvoorbeeld in de pootjes van de IC's) trekt waardoor er onvoorspelbare zaken kunnen gebeuren. Het moge ook duidelijk zijn dat als de binnenkant van je speler overal vettig is het een prachtige opslagplaats voor stof wordt. Hierdoor kunnen problemen ontstaan i.v.m. koeling waardoor die componenten die uit zichzelf al warm worden wel eens voortijdig het loodje zouden kunnen leggen.3. Losse draden en koolstof

Vanuit de massa van de CD speler vertrekt er een draad die eindigt tussen twee op elkaar gelijmde platen kurk. De onzin en het gevaar van kurk zijn hierboven al beschreven. Het gaat hier om een blanke draad die zeer slecht is gesoldeerd. Eigenlijk mag dit geen solderen meer heten maar gaat het om ordinair plakwerk. Er is een risico dat zo'n plaklas los komt waardoor de blanke draad een eigen leven gaat leiden en dus kortsluiting kan veroorzaken. Dit kan rampzalige gevolgen hebben voor de apparatuur.

Het andere eind van die draad zit dus ingeklemd tussen twee platen kurk. U ziet op de foto's ook wat er zich tussen die platen kurk bevindt. Er zitten enkele koolstofvezels tussen geplakt. Het wordt eentonig maar ook dit doet elektrisch helemaal niets. Welke rare kronkel er door B. Gehakt's hoofd is gegaan toen hij dit verzon zal voor mij altijd een raadsel blijven. Maar als elektronicus kan ik er kort over zijn. Er is iets heel ernstig mis met deze figuur en zijn ingrepen in prima werkende apparatuur.4. Elektrische modificatie

Na de drie bovenstaande modificaties die op elektrisch vlak geen enkel effect hebben heeft hij ook nog iets aangebracht dat voor de leek wl een elektrische aanpassing lijkt. Het gaat erom dat hij twee weerstanden over de uitgangsconnectoren heeft gesoldeerd geplakt.

Dit lijkt in ieder geval een aanpassing. Maar als we de waarden van die weerstanden zien (10 MOhm) dan kunnen we onmiddellijk concluderen dat ook deze aanpassing geen enkel elektrisch effect heeft.

Laten we zeggen dat de normale uitgangsimpedantie van een CD speler 50 Ohm is. Door toevoeging van deze twee 10 MOhm weerstanden wordt die uitgangsimpedantie 49.9998 Ohm. Als u vervolgens beseft dat de ingangsimpedantie van een (voor)versterker enkele tientallen kOhms bedraagt dan ziet u direct in dat ook deze 'elektrische' aanpassing totaal nutteloos is.

5. Conclusie

Deze B. Gehakt profileert zich als expert op het gebied van het verbeteren van audio apparatuur. Het enige dat hij echter doet is perfect werkende apparatuur zodanig beschadigen dat er gevaar is voor vroegtijdig overlijden van die apparatuur. Mocht u nog garantie hebben op u apparatuur dan vervalt die uiteraard onmiddellijk.

Daarbij halen zijn ingrepen geluidstechnisch helemaal niets uit. Denkt u verschillen te horen na zo'n ingreep dan moet ik u teleurstellen, u verbeeldt het zich slechts. U heeft zich waarschijnlijk laten gek maken door de onzin die deze man uitkraamt, eventueel aangevuld door de verhalen van zijn andere 'slachtoffers', die (nog) niet weten dat ze slachtoffer zijn.

Laat uw apparatuur niet slopen door deze slager. De man heeft totaal geen kennis van de werking van elektronische apparatuur. Zijn ingrepen kunnen potentieel gevaarlijk zijn en zoals u op de foto's kunt zien is hij ook niet bijster handig met een soldeerbout.

Ik heb een paar jaar geleden al eens een artikeltje geschreven over modificaties en de gevaren ervan. Ga er maar gerust van uit dat het in 99 van de 100 gevallen zinloos is en soms zelfs potentieel gevaarlijk.

Dit bericht wordt een op zichzelf staand onderwerp en u kunt hieronder dan ook niet reageren. Dit om herhaling van zetten te voorkomen.
Indien u wenst kunt u mij per PB om meer informatie m.b.t. deze ingrepen vragen.
« Laatst bewerkt op: 2 juni 2009, 10:05:07 door Gent »
Gewoon goed is goed genoeg     -     Every person is unique .... just like everybody else     -     Nostalgie is ook niet meer wat het geweest is.