Auteur Topic: Dual 1015 - opknappen of overstappen?  (gelezen 858 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Almer

  • *
  • Berichten: 6
Dual 1015 - opknappen of overstappen?
« Gepost op: 17 oktober 2017, 20:11:39 »
Beste specialisten van het forum,

Ik ben nieuw hier, Almer, 27 jaar oud en woonachtig in Groningen. Ik ben al enkele jaren in het bezit van een Dual 1015 en zo lang ik het ding heb heeft hij eigenlijk nooit mooi gespeeld. Na een paar jaar ongebruikt in de hoek te hebben gestaan ben ik het plaatjes draaien wat gaan missen en er sinds kort weer mee aan de slag. Ik heb de bedrading vervangen, de mute-switch ertussen vandaag gehaald en nieuwe tulp-stekkers erop gezet die rechtstreeks op de phono-ingang van mijn technics-versterker gaan. Echter, als ik het volume opendraai wordt er een ruis hoorbaar die op een bepaald moment overgaan in een hoge piep.

Aangezien het steeds gedonder is met het ding ben ik er wel een beetje klaar mee en denk ik erover hem te verpatsen als opknapper en iets anders aan te schaffen (technics SL-1500). Is dit een goede keuze? Of is de Dual het nog waard om er nog meer energie in te steken?

sterremuur

  • *****
  • Berichten: 1954
  • Alleen de muziek telt
    • Lichtbij
Re: Dual 1015 - opknappen of overstappen?
« Reactie #1 Gepost op: 18 oktober 2017, 14:02:20 »
Ruis en hoge piep duidt op oscilleren in de versterker.
Die is dus niet in orde.
Het kan ook zijn dat de Dual een ingebouwde voorversterker heeft.
Deze mag je nooit op een phono ingang aansluiten, maar wel op een line-in.
Oscilleren zou inderdaad van deze foute setup kunnen komen.

Almer

  • *
  • Berichten: 6
Re: Dual 1015 - opknappen of overstappen?
« Reactie #2 Gepost op: 18 oktober 2017, 18:35:40 »
De dual heeft geen voorversterker en is aangesloten op de phono. Hoezo is de setup fout?

Be tweeter

  • *****
  • Berichten: 8202
  • Understandig little makes a lot likely....
    • ARJANKU.IT service
Re: Dual 1015 - opknappen of overstappen?
« Reactie #3 Gepost op: 18 oktober 2017, 18:45:27 »
Wat voor element zit er in?
Sommige van die oude Dual spelers hadden een keramisch element en dat gaat ook niet op een phono ingang.
groeten,
Arjan

An inability to grasp science is no argument against it....

Almer

  • *
  • Berichten: 6
Re: Dual 1015 - opknappen of overstappen?
« Reactie #4 Gepost op: 18 oktober 2017, 18:57:26 »
Hoi Arjan,

Het element is een AudioTechnica. Heb ik er vier jaar geleden ongeveer in gezet. Was een dingetje van drie tientjes ofzo.

Even nagekeken: het is de AudioTechnica AT-91

Be tweeter

  • *****
  • Berichten: 8202
  • Understandig little makes a lot likely....
    • ARJANKU.IT service
Re: Dual 1015 - opknappen of overstappen?
« Reactie #5 Gepost op: 18 oktober 2017, 19:42:30 »
Neuh, da's een keurig MM (MD) elementje.
Je kunt met een digitale meter eens meten tussen tulp-pin en mantel van beide kanalen of je daar rond de 47kOhm meet.
De mute schakeling doet vrijwel nooit kwaad als ie normaal werkt.
groeten,
Arjan

An inability to grasp science is no argument against it....

Almer

  • *
  • Berichten: 6
Re: Dual 1015 - opknappen of overstappen?
« Reactie #6 Gepost op: 18 oktober 2017, 20:10:36 »
Ik meet keurig 47 kOhm. Ben bang dat het probleem dan ook in de versterker zit, of dat hij stoort met andere kabels die daar lopen (voeding televisie, playstation en versterker via 1 stekkerblok). Maar met loskoppelen van deze apparaten heb ik geen verschil bemerkt.

Be tweeter

  • *****
  • Berichten: 8202
  • Understandig little makes a lot likely....
    • ARJANKU.IT service
Re: Dual 1015 - opknappen of overstappen?
« Reactie #7 Gepost op: 18 oktober 2017, 20:41:09 »
Je kunt nog even kijken of twee pluggen met een 47kOhm weerstand tussen pin en massa aan de phono ingangen ook ruisen want dan zit het zéker in je versterker.
Herstel: dat is geen sluitende methode wanneer de elementinductie meespeelt in het oscillatieverhaal.
groeten,
Arjan

An inability to grasp science is no argument against it....

Ruud13

  • *****
  • Berichten: 9029
Re: Dual 1015 - opknappen of overstappen?
« Reactie #8 Gepost op: 27 oktober 2017, 02:17:34 »
Neuh, da's een keurig MM (MD) elementje.
Je kunt met een digitale meter eens meten tussen tulp-pin en mantel van beide kanalen of je daar rond de 47kOhm meet.
De mute schakeling doet vrijwel nooit kwaad als ie normaal werkt.

De impedantie van de beide spoeltjes van het element bedraagt bij 1 kHz 2,8 kohm. Als je met een universeelmeter de ohmse weerstand van het Audio Technica-element meet zal deze per kanaal ongeveer 410 ohm bedragen. De 47 kohm die in de specificatie van het element aantreft is de waarde die de belastingsweerstand moet bedragen.

Met een gewone meter - digitaal of analoog maakt niet uit - zul je nooit bij het Audio Technica-AT91-element 47 kohm meten. Dit is immers de waarde van weerstand waarmee het element moet worden belast: de ingangsweerstand van de phonoversterker.   

Be tweeter

  • *****
  • Berichten: 8202
  • Understandig little makes a lot likely....
    • ARJANKU.IT service
Re: Dual 1015 - opknappen of overstappen?
« Reactie #9 Gepost op: 27 oktober 2017, 07:54:13 »
I stand corrected. Dank je Ruud.
groeten,
Arjan

An inability to grasp science is no argument against it....

Ruud13

  • *****
  • Berichten: 9029
Re: Dual 1015 - opknappen of overstappen?
« Reactie #10 Gepost op: 28 oktober 2017, 02:22:23 »
Ik meet keurig 47 kOhm. [...]

Ik wil niet ongezellig zijn maar wat je zegt kan niet. De ohmse weerstand van het Audio Technica AT91-element is immers 410 ohm en de schijnbare weerstand van de beide spoeltjes is bij 1 kHz 2,8 kohm. De 47 kohm is zoals bij het gros van de MM-elementen de weerstand waarmee je het element moet afsluiten om het element optimaal te laten werken. Dat is zeg maar geen waarde die je aan het element kunt meten.