Auteur Topic: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp  (gelezen 4557 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Haerdenc

 • *
 • Berichten: 61
  • GiveBack Blog
DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Gepost op: 21 februari 2018, 11:37:51 »
Wel ... graag vertel ik ook iets over mijn projectje ... hoewel de "tje" een beetje bij de haren gegrepen is vrees ik.

Aanleiding
Enkele jaren geleden heb ik een een Audio beurs in Duitsland de kans gehad te luisteren naar de prachtige speakers van Genisis (met name de Quarted en Forte) deze waren niet vergelijkbaar met eender wat ik al ooit had gehoord in mijn leven en dat waren toch BEHOORLIJK wat setjes. In volle enthousiasme gepolst naar de prijs en dat bleek meer te zijn dan mijn woning. AUW AUW AUW, dat ging hem niet worden!

http://www.genesisloudspeakers.com/

Vervolg
jaren gingen voorbei maar het bleef een beetje in mijn hoofd zitten, behoorlijk veel gelezen over audio, gigantisch veel opgestoken uit de informatieve filmpjes van Paul McGowan (Ex-Genisis en eigenaar van PS Audio) iedere audio liefhebber zou ALLE filmpjes uit de Ask Paul sectie moeten bekijken. https://www.youtube.com/user/sharanelani, alle mogelijke technische onderwerpen netjes uitgelegd en zeker niet te commercieel. Laatst eens met mijn broertje aan de babbel geraakt over de speakers en hem wat foto's laten zien. Hij doet houtbewerking als opleiding en wil na zijn opleiding audio techniek gaan studeren ... jullie voelen hem al aankomen. "Wat als we nu eens ..."

Doel
Laat heel duidelijk zijn dat ons project niet zo goed gaat zijn als Genisis speakers van 320.000 euro !!! Dat is dan ook totaal niet de ambitie. De ambitie is om iets gelijkaardigs te maken dat veel beter presteerd dan wat de meeste merken bieden. Ons budget ... 0.5 procent van Genisis speakers ... En ja we zijn er van overtuigd dat ze niet 200 keer slechter gaan klinken :)

Line array of niet
Dit is een discussie waar ik niet te veel tijd aan wil verdoen. Geluidstechnici gaan zeggen dat het geen echte line array is omdat die banaanvorming moet ophangen en zorgt via microfoonmeting dat geluid gepositioneerd kan worden voor grote ruimtes (hoofdzakelijk verder dan 40 meter). Dat klopt allemaal en valt geen woord tegen in te brengen. MAAR ... mijn living is een heel erg constante ruimte, het gaat om een hifi toepassing en door de korte plaatsing van elementen bij elkaar die in fase werken (net als bij een volwaardige line array) gaan de speakers ontstaat er een koppeling. Dit zorgt voor veel hogere prestaties op een relatief beperkte ruimte. Line arrays beschikken over een 6db koppelingstechniek waardoor het geluid maar de helft af neemt als je je verplaatst ten opzichte van traditionele luidsprekers die 3db koppeling hebben ... technische blabla kort samengevat. Je sweetspot wordt veel groter, je hebt veel minder last van vloer en plafond reflexies en ... het is gewoon cool om 64 woofertjes en 32 tweeters voor je te hebben staan.

Cijfers
Ik ben geen cijfer liefhebber zeker niet voor de watts maar voor de liefhebbers ... per kanaal 1500 watt rms en 3300 piekvermogen. Voor stereo is dat dus 3 kw rms en ongeveer 6.5 kilowatt piek. Mij interesseerd meer de heel erg vlakke 92 dba lijn die bereikbaar zou moeten zijn van 120 - 32.000 hz, aanvullend komen er mogelijk nog 2 subwoofers bij waarover later meer ... dan kan ik van laten we zeggen 20hz tot 32.000 hz de lijn aanhouden.

Het ontwerp
Ik wilde iets wat korter bij een line array stond dan wat Genisis doet ... hey waarom zou je niet durven verder te gaan ;) dus ik heb gekozen voor apparte modules
- ieder kanaal krijgt 16 modules bestaande uit 2 x 10 cm midbass 4 ohm in serie en 1 8 ohm ribbon tweeter
- modules zullen per 4 in serie gezet worden en vervolgens per 4 seriegroepen in parrallel dit om netjes op 8 ohm te blijven
- midbass en tweeter zijn appart gewired
- Er komt een Mini dsp of gelijkaardig toestel om dus actief crossover mogelijkheden te hebben digitaal
- versterkers. In eerste fase gaan de tweeters aangesproken worden door een vintage Marantz 2226b, deze heeft een bereik tot 60.000 hz en levert ... 2 x 25 watt rms, De mids worden aangesporken door een Marantz MR250 die 2 x 50 watt rms levert en een bereik heeft tot 40.000 hz wat allemaal ruim voldoende is. Waarom vintage amps? Wel ik heb deze reeds in mijn collectie, laten we maar eens kijken hoe goed alles werkt en dan kan er gekeken worden voor monoblocken of andere oplossingen. Ik wil wel absoluut passief gekoeld en ik weiger klasse D blokken te gebruiken gewoon puur uit persoonlijke voorkeur. Alles zal dus AB zijn.
- totale hoogte van een 16 module zuil -> 210 cm, het is belangrijk dat de zuilen minstens 70 procent van de afstand innemen van vloer tot plafond.
- De speakers hebben een verloop vanaf 120 hertz, opzich vallen de lagere tonen ook via equalizer op te trekken want er is genoeg ruimte in de vermogens band maar ik ga waarschijnlijk na verloop van tijd (en sparen) nog 2 subwoofers bouwen met ieder 2 x 25 cm bass luidspreker in ... Dit omdat ik nog 4 hifi subwoofers heb liggen van 25 cm. Dat zal wel ruim voldoende zijn voor mijn 24 vierkante meter living.

Huh ja maar ... dat vermogen ...
ja je leest het goed er gaat slechts 75 watt per kanaal rms naar de speakers. Zuiverheid is waarvoor ik dit bouw als ik iets luids wilde kocht ik wel een klasse D amp en dikke 38 cm basskist ofzo. Het idee is dat alle speakers slechts voor 10 procent gebruikt worden en daardoor extreem weinig vervorming hebben.

De Superblock
De superblock bevat dus 2 10 cm woofertjes die volledig gepiped zijn met centrale bass poort op de achterkant van iedere module. De afstand van de luchtdoorvoer is ongeveer 5 keer de conus afstand. Als je alle ribben af trekt hebben de woofers een ruimte van EXACT 6 liter samen met de demping wordt dat volume 25 procent verhoogd ongeveer daardoor komen we heel kort in de buurt bij de door de fabrikant opgegeven 4 liter per element. De ribbon tweeter zit in een volledig appart afgesloten stukje en is geplaatst exact in het midden van de 2 mid/bass speakers hiermee compenseren we het verschil in dba van de tweeter tegen de mids.

Elementen

TEINURO 4070-03
2,000 Hz – 32,000 Hz frequency response
High sensitivity
Linear impedance
Neodymium magnet structure for high flux and low weight
Ultra-thin laminated aluminum diaphragm
Ribbon Tweeter
YDG4070-03-8Ω-15W
RMS Power 15W
Maximal Power 30W
Rated Impedance 8Ω
Front Panel Material ABS
Diaphragm Material KAPTON
Conductive Line Material Alumium foil
Magnet Material Neodymium
Terminals Type Plug
Lowest Recommend Crossover ≥2.5k Hz


Caliber CSV4W
4 ohm
93 mm cutout
100 mm outside diameter
92 dba
160 - 5500 hz
260 gram / pcs
packaged by 2 (1 box 1 pair)
Bulk package 3 boxes so 6 speakers

FOTO'S


Eerste ontwerp van de superblock


Binnen ribben krijgen uiteraard ook perforaties

Zaagplan ->


Koffertje vol laden ... Broertje studeert houtbewerking in zijn laatste jaar en helpt mee.


Lexus GS koffer volledig vol


512 interne poorten zijn er in het totaal nodig voor dit project. Inboren langs 2 kanten dus 1024 boorbeweginten enkel voor de interne anti resonantie verstevigingen


toch maar even voor de zekerheid testen of alle ingegeven zaagmaten juist zijn ... en hoe netjes de Gamma gezaagd heeft ;) Dikke duim alles perfect!


Na het boren alle gaten even opgeschuurd


Even testen ... ziet er goed uit!


Speciale sluitende foam om onder de woofertjes te plakken en zo perfecte sluiting te krijgen met de behuizing ... allez zit hem in de details!


detailzicht op de foam, het is synthetische foam dus degradeerd niet en gaat levenslang mee


Bovenfrees ondersteboven in werkbank gemonteerd voor het maken van de rondingen van de interne antiresonantie ribben


Andere hoek


binnenwerkjes maken en laten drogen voor de pellet kachel. Alles is geschroefd + gelijmd!


Verdere opbouw binnenwerkjes...


Dit geeft een beetje een idee van de omvang van dit project! Zo hebben we 2 zakken ... we houden ze bij in onze voorraad voor als ik eens ergens pootjes of zo moet onder maken ;)


Fijn voorboren / verzinken / Schroeven / Vullen / schuren ...


2 dagen zo goed als onafgebroken binnen poorten boren, frezen en schuren


Daar beginnen de eerste modules vorm te krijgen !!! En ja dat wit is een DIY subwoofer :) het was een 20 euro uitverkoop opbergtafeltje van bij de Aldi ... meer daarover op een appart topic mochten er geïnteresseerden zijn.


In totaal bijna 2 kg lijm voor het volledige project!


De stapel groeit!


Zicht op het binnenwerk ... voor de leuk


Het begon echt als bandwerk te voelen


Voor vereenvoudige montage hadden we stukjes op maat laten zagen die we er tussen kunnen spannen


Ik (links) en mijn broer


16 hoog ... DAMN


Woodworkers P0rn


Uren en uren werk ...


Goodies die binnen komen is altijd FUN! 32 basspoorten (Visaton), Sinus Live 2*2.5 luidspreker kabel ... 30 meter, 70 dubbele banaanstekkers, pootjes


Komen uit China maar zien er goed uit!!! Extra lange bootjes zodat de achterpanelen enkel doorgeboord moeten worden


Demping ... 6 vierkante meter allemaal netjes op maat geknipt en verlijmd


Als plannetjes mooi samen vallen ...


Ja ik ben single papa :) anders zou dit wss niet lukken in de living :) :) :)


Aangekocht bij de doe-het-zelf ... 8 euro / m²


2 van deze rollen zijn er door gegaan ;) oplettende mensen zien dat ik alles berekend heb om standaard afmetingen van vanalles te kunnen gebruiken zo ook bij de plakbandbreedte ... alles valt netjes als een puzel samen. Ik geef toe dat ik heel lang gedaan heb over het ontwerp en de research voor ik er aan begon!


Kabelbomen gemaakt met kleiraanduiding


Testfit


Alle berekeningen komen netjes uit


6 uur kabelbomen maken ... De kerstboom ... goed opgemerkt. Mijn zoontje en ik hebben een traditie dat de kerstboom blijft staan tot 2 weken voor Pasen. We vinden het gewoon super gezellig ;)


Dit heb je na 6 uur


op maat gesneden foams voor de tweeters ... SEXXXYYYYYYY :)


2 standaard filters besteld (passief) 5000 hz, deze ga ik gebruiken om iedere afgewerkte module kort te testen omdat ik geen zin heb torens op te bouwen en dan er achter te komen dat er ergens een module niet werkt ;) de filters worden naderhand gebruikt in een ander projectje met 2 bookshelf speakers die in een standaard Ikea kast passen.

64 mid bass speakers


binnekort aan de frontpaneeltjes beginnen ik wacht nog op de tweeters. Alle luidsprekers worden ook niet rechtstreeks in het hout vast geschroefd. Er worden gaatjes geboord en alles wordt voorzien van metalen busjes dit om naderhand het leven makkelijker te maken als ik ooit de mids will upgraden of als er ergens een defect optreed. Alle elementen worden aangesloten met vlakklemmen. Ook die zijn nog onderweg.


Heel erg fijn afgewerkte elementjes

Totaal project
Er is nog een pak werk te doen:
- vlakklemmen zetten
- voorpanelen schroefgaten boren + schroefbusjes zetten met epoxy lijm
- voorpanelen element gaten maken
- achter paneel schroefgaten boren
- achter paneel bass poort gaten maken
- achter paneel gaatjes voor connector
- alle gaatjes vullen
- speaker gaten vullen met kranten/afplakken
- alles schuren
- primer
- schuren
- lakken in champagne kleur om bij de Marantz toestellen te passen (Warm Inox)
- alle elementen plaatsen

We verwachten de speakers klaar te hebben ten vroegste eind maart! Maar ... het is klaar als het klaar is :)

Alle vragen zijn uiteraard welgekomen !!!

benjamin

 • *****
 • Berichten: 1287
 • Oost,west,thuis is het ook niet alles.
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #1 Gepost op: 21 februari 2018, 16:21:28 »
Oeff, wat een klus! Ben zeer benieuwd, een line array heeft zeker zijn charmes, ga dit topic aandachtig volgen!
Meestal Sansui ES-200 weergevers, dan weer IMF TLS50 gemodificeerd, Thiel CS3, Sony TA5650, Beomaster 6000, Mark levinson 383.
En nog meer rotzooi uit de kringloop.

erikjan

 • *****
 • Berichten: 3252
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #2 Gepost op: 21 februari 2018, 18:28:20 »
Het is niets anders dan een Infinity IRS (die ik indertijd vreselijk vond tegenvallen tijdens een demo) in een kleine versie. De grote Infinity IRS moest indertijd rond de 100.000 gulden kosten, inclusief versterker voor het laag.

Veel werk, dapper om dat project aan te gaan. Je kunt het echt wel net zo goed maken als de betreffende Genesis, zeker als de je de DSP's goed inzet, maar dan zul je wel met meetapparatuur aan de gang moeten, en niet 'op het gehoor' dingen gaan afregelen, dan wordt het myfi in plaats van hifi. Ik vermoed ook dat de door jouw gekozen versterkers ernstig vermogen tekort gaan komen.

Maar zie ik goed dat je mid/hoog scheiding wel passief doet? Waarom?

Waarom geen klasse D? Die kan echt heel veel beter dan AB zijn (wel eens van Hypex ncore gehoord?).

Leuk project!

Het is overigens Genesis en niet Genisis. En het linkje bevat %22 voor de http, daar struikelt een browser over. Kun je dat aanpassen?
“What're quantum mechanics?"
"I don't know. People who repair quantums, I suppose.”
― Terry Pratchett, Eric

Haerdenc

 • *
 • Berichten: 61
  • GiveBack Blog
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #3 Gepost op: 21 februari 2018, 19:13:47 »
Ik ben nu niet thuis en op telefoon is een beetje lastig.

Er is een meet microfoon en alles beschikbaar.

De passieve filter is om iedere module kort te testen de opstelling zelf wordr volledig actief!

Versterkers kunnen aangepast worden maar ik ga hier mee beginnen, hoge volumes is niet wat ik zoek plus aankopen beetje verdelen over maanden ...

Klasse d zal nooit beter worden dan ab never ever ... ja ze kunnen heel heel heel erg goed zijn maar niet beter dat omdat bij klasse d altijd 2 omzettingen gebeuren gevolgd door een hoop filtering. Maar dat is niet noodzakelijk waarom ik ab wil blijven het is meer een voorkeur ... sommige mannen zien graag blond, sommige bruin nog andere vurig rood ... ik ben een ab liefhebber :) dikke ringkernen, zwaar, ... heerlijk :)

benjamin

 • *****
 • Berichten: 1287
 • Oost,west,thuis is het ook niet alles.
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #4 Gepost op: 21 februari 2018, 19:23:34 »
Met deze plannen in de richting van een line array heb ik ook rondgelopen, ware het niet dat mijn vriendin het er plotseling er over had dat we ook nog buren hebben....buren?........ O ja die gasten die naast me zijn komen wonen........ >:D
En dat ze de afmetingen zo kolossaal vond dat ze zich afvroeg of ik niet goed bij m'n hoofd was.......  :-X

Wat betreft vermogen, moet ik terugdenken aan een orgelbox die wij ooit gehad hebben met 24 Philips breedbanders van 12 cm. er in, zodanig serie/parallel geschakeld dat de box globaal weer rond de 8 ohm uitkwam. Dat ding ging me een partijtje hard!!
Met een versterkertje van 20 Watt vielen de ramen nog net niet uit de kozijnen, prachtig...en op een Eminent orgel klonk het ook heerlijk!
Meestal Sansui ES-200 weergevers, dan weer IMF TLS50 gemodificeerd, Thiel CS3, Sony TA5650, Beomaster 6000, Mark levinson 383.
En nog meer rotzooi uit de kringloop.

erikjan

 • *****
 • Berichten: 3252
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #5 Gepost op: 21 februari 2018, 19:32:47 »
Ik moet je toch teleurstellen over klasse D. Dat is nu al ver superieur aan AB. Waarom?

- een volledig analoge schakeling bevat heel veel aannames en verwaarlozingen, al dan niet terecht.
- klasse D, zoals in de hypex ncore, is wiskundig bewijsbaar correct (dus zonder aannames en verwaarlozingen)

Ook de meetresultaten laten dat zien. Het is niet voor niets dat de echt dure merken stiekem klasse D versterkers zijn gaan inzetten... ook al zeggen ze dat vaak niet.

Hoezo denk je dat er bij klasse D meer omzettingen zouden gebeuren dan bij een klasse A of AB versterker? Denk je dat buffer versterkers bij de A of AB er voor jan doedel in zitten? :) Denk je dat die geen invloed zouden hebben? En hoezo 2 omzettingen? Een klasse D versterker is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, een volledig analoge versterker, gebaseerd op pulsbreedte modulatie. Ik vrees dat je daar een misvatting laat zien.

Maar leef je vooral uit hoor, zware energieslurpers hebben soms ook wel wat(t). ;) Ieder zijn keuze. Het gebruik van Mark Levinsons is wel stoer (maar alleen maar beschikbaar in klasse A) en duur zowel in aanschaf als in gebruik.

Ik vind inmiddels SMPS'en toch een stuk zinvoller dan die grote voedingen, net als klasse D versterkers. Cool.  ;)
“What're quantum mechanics?"
"I don't know. People who repair quantums, I suppose.”
― Terry Pratchett, Eric

Haerdenc

 • *
 • Berichten: 61
  • GiveBack Blog
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #6 Gepost op: 21 februari 2018, 20:51:10 »
Ik heb een mark levinson klasse d in de lexus :) en ik ben het eens met het feit dat klasse d heel veel voordelen heeft, over efficientie en zo heb ik allemaal niet gediscussieerd en is ook totaal niet mijn bedoeling, feit is dat heel veel klasse d versterkers goedkoop gemaakt zijn ... tuurlijk zullen de heel dure erg goed zijn ...

Dubbele omvorming eerst ga je naar pwm en vervolgens wordt er zen hoop terug uitgefilterd ... nu tegen dat het zo ver is dat ik amps wil upgraden bekijk ik het nog wel eens of kom hier te rade dat is mede waarom ik me hier ook geregistreerd heb.

Be tweeter

 • *****
 • Berichten: 8160
 • Understandig little makes a lot likely....
  • ARJANKU.IT service
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #7 Gepost op: 21 februari 2018, 21:12:48 »
Mooi project en zorgvuldig uitgevoerd 😀
groeten,
Arjan

An inability to grasp science is no argument against it....

benjamin

 • *****
 • Berichten: 1287
 • Oost,west,thuis is het ook niet alles.
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #8 Gepost op: 21 februari 2018, 23:59:10 »Laat heel duidelijk zijn dat ons project niet zo goed gaat zijn als Genisis speakers van 320.000 euro !!! Dat is dan ook totaal niet de ambitie.
Mijn veronderstelling is dat je hier jezelf onderschat, je hebt immers de mogelijkheden om naderhand; wanneer ze 'klaar' zijn, nog allerhande wijzigingen aan te kunnen brengen, die -wanneer je de originele Genesis speakers had aangeschaft-, alleen maar in jouw voordeel kunnen uitpakken.

Gewoon luisteren, en daarna pas meten wanneer je gefilterd hebt, of dat nu in de myfi of Hifi terminologie gaat vallen gewoon even niet op letten, ik heb hier met mijn dipoolsystemen ook dikwijls een waterval gemeten, maar gehoormatig was er vrijwel niks van terug te brengen, en na wat akoestische aanpassingen neem ik een soort van gulden middenweg tussen wat er gemeten wordt, en wat ik persoonlijk beleef wanneer ik bijvoorbeeld "Morph The Cat" van Donald Fagen door de huiskamer jaag.

Daar komt het in de bepalende luisterruimte met elk zijn unieke (!) akoestiek an sich altijd wel op neer: de gulden middenweg zien te vinden, meten zegt dan niet alles meer imo.
Meestal Sansui ES-200 weergevers, dan weer IMF TLS50 gemodificeerd, Thiel CS3, Sony TA5650, Beomaster 6000, Mark levinson 383.
En nog meer rotzooi uit de kringloop.

Haerdenc

 • *
 • Berichten: 61
  • GiveBack Blog
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #9 Gepost op: 22 februari 2018, 08:54:55 »
Ik kan mijn openingspost niet aanpassen om de url foutjes er uit te halen.

Betreffende klasse ab en klasse d is dit een heel interessante video die het goed uit legt

https://www.youtube.com/watch?v=98QQ43qgzbg

Dit is de uitleg van Paul McGowan, de ceo van PS audio. Dit is trouwens het meest interessante youtube kanaal ever :) de man legt alles MENSELIJK uit en heeft letterlijk JAREN ervaring binnen de grootste merken, zonder al te commercieel te zijn. Hier wordt duidelijk uitgelegd dat D veel voordelen heeft zoals hier ook aangehaald maar ook drawbacks.
« Laatst bewerkt op: 22 februari 2018, 09:22:53 door Haerdenc »

erikjan

 • *****
 • Berichten: 3252
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #10 Gepost op: 22 februari 2018, 16:28:27 »
Niet om je af te brengen van je plannetjes, maar er lijken een aantal misverstanden te zijn over klasse D.

Die uitleg is niet zo bijster goed. Zeker het verhaal over hoge frequenties is pertinent onjuist bij een (zeer, zeer) goede klasse D versterker zoals de Hypex ncore is.

Ooit gehoord van Bruno Putzeys? Die heeft en geeft iets betere antwoorden.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bruno_Putzeys
https://www.soundandvision.com/content/bruno-putzeys-head-class-d
https://patents.google.com/patent/US20110068864

Documentatie voor de ncore:
https://www.diyclassd.com/product/nc400/11
“What're quantum mechanics?"
"I don't know. People who repair quantums, I suppose.”
― Terry Pratchett, Eric

Haerdenc

 • *
 • Berichten: 61
  • GiveBack Blog
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #11 Gepost op: 22 februari 2018, 16:40:40 »
Niet om je af te brengen van je plannetjes, maar er lijken een aantal misverstanden te zijn over klasse D.

Die uitleg is niet zo bijster goed. Zeker het verhaal over hoge frequenties is pertinent onjuist bij een (zeer, zeer) goede klasse D versterker zoals de Hypex ncore is.

Ooit gehoord van Bruno Putzeys? Die heeft en geeft iets betere antwoorden.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bruno_Putzeys
https://www.soundandvision.com/content/bruno-putzeys-head-class-d
https://patents.google.com/patent/US20110068864

Documentatie voor de ncore:
https://www.diyclassd.com/product/nc400/11

Fijn dat je dit post ... ik heb het inderdaad grondig gelezen en die kerel zegt juist hetzelfde :-) klasse D is behoorlijk complexer, veel lastiger om een goede te maken en mist enkele dingen die een AB wel heeft :) tuurlijk heeft het voordelen ... ook dat heb ik al eerder gemeld, efficientie, kostprijs, ... klopt allemaal maar desondanks staat er nergens in het artiekel dat de klasse D, zelfs deze ncore, dat het daadwerkelijk beter geluid geeft dan een DEGELIJKE A of AB versterker. Laat staan de ... VER SUPERIEUR ... waar je eerder mee aan kwam draven.

Verder staat voor mij PS Audio echt wel hoog aangeschreven iedereen die af komt met de uitleg dat de man niet weet waar hij over praat is matig bezig in mijn ogen. Mocht ik voor klasse D gaan zou ik wss ook gaan voor PS Audio Sprout.
« Laatst bewerkt op: 22 februari 2018, 16:47:09 door Haerdenc »

erikjan

 • *****
 • Berichten: 3252
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #12 Gepost op: 22 februari 2018, 16:55:57 »
En het betekent niets voor je dat Classe, Kharma en de andere grote merken ook overstappen op klasse D? Mathematisch bewijsbaar betekent ook niets? Doe eens wat meer research, je zult verstelt staan. Ga eens luisteren, en laat de vooroordelen wegvallen. Ga vooral dubbelblind luisteren, zoals het advies op dit forum altijd zou moeten zijn.

In de professionele studio wereld is alles behalve klasse D voor eindversterkers al vaarwel gezegd, dat heeft een reden...

Je hoort mij niet beweren dat die man niet weet waar hij over praat, maar hij heeft duidelijk geen ervaring met UcD of ncore. Dat kun je hem wel kwalijk nemen ja. Klasse D was altijd behept met problemen met de uitgangsimpedantie, die was frequentie afhankelijk (heee, in het hoog minder goed, precies waar de beste man over  praat), totdat Philips met UcD (gepatenteerd) liet zien dat je dat frequentie onafhankelijk kon gaan doen. Hij heeft het over een klok voor de draaggolf. UcD en ncore zijn idle loop clocks, dus niet meer gestuurd door een aparte klok. Ook daar mist hij moderne techniek. Hij praat duidelijk alleen over zijn eigen spullen (niet zo gek voor een leverancier) maar mist de markt.
“What're quantum mechanics?"
"I don't know. People who repair quantums, I suppose.”
― Terry Pratchett, Eric

Haerdenc

 • *
 • Berichten: 61
  • GiveBack Blog
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #13 Gepost op: 22 februari 2018, 17:26:14 »
Bruno Putzeys is hetzelfde verhaal ... die kerel gaat uiteraard ook zeggen dat zijn spullen beter zijn dus dat argument geldt even hard voor hem.

Ik bekijk het zo ... alles verbeterd ... kijk naar de eerste turbo motoren die een gigantisch turbo gat hadden ... huidige turbo's met twinscroll etc lopen super smooth, vroeger waren diesels traag ... tegenwoordig ook niet meer, de eerste led lichten waren erg kil en koud, tegenwoordig kunnen ze aardig mee, en dat is met heel veel dingen in het leven zo.

Ik heb de kans gehad om te luisteren naar een Devialet Expert Pro ... ook klasse D en inderdaad de beste versterker die ik ooit gehoord heb, geloof me ik ben zeker niet anti klasse D, helaas was het prijskaartje ook er naar.

Nu het is beetje een zinloze discussie, Momenteel begin ik met 2 oudere klasse AB marantz versterker gewoon omdat ik die thuis heb staan. Ik denk dat er weinig mensen zijn die alles ineens kunnen kopen wat ze graag willen hebben en dat is voor mij niet anders. De speakers bouwen kost al een behoorlijke duit, de digitale crossover/dsp ook daarna kan ik rustig luisteren, genieten en kijken wat ik verder wil doen met de versterkers. 

Momenteel is mijn voorkeur voor versterkers voor deze set 3 Samson Servo 120a versterkers ... 1 in stereo voor de tweeters en de andere twee gebridged per kanaal voor de mid/subs. Deze genieten vooral mijn voorkeur vanwege passief gekoeld, erg goede slew rate, gebalanceerde ingangen om van dsp naar amps te gaan, rack mountable en betaalbaar.

Als ik iets meer budget heb ga ik voor 2 PS Audio Sprouts maar dan ben ik dus wel aan het spreken over een 1000 euro. Vooral omdat ze heel erg goede reviews krijgen (ondanks de klasse D :p )en ook omdat ik enorm veel heb gehad aan de filmpjes die Paul McGowan online zet dagelijks. Ik ben er van overtuigd als iedereen al zijn vraag antwoord filmpjes al eens door nam de audio wereld een heel stuk mooier zou zijn ;)

Ik ga je nog een geheim verklappen over mijn relatie met klasse D. Initieel heb ik overwogen iedere module te voorzien van 2 klasse D blokjes en dus alle 32 modules actief te maken. Toen redelijk veel gezocht naar betaalbare modules met goede prestaties en uiteindelijk besloten te gaan voor dsp met amps omdat dit een stuk handiger was en ik anders een gigantische kabelboom moest maken wat voor de huiskamer niet echt elegant is.

Soms maak je keuzes in het leven ... zoals ik al zei, wat ik alleszins niet wil is eindeloze discussies over wat nu beter is. Beide architecturen zijn anders en hebben hun voor en nadelen. Ben jij super enthousiast en gelukkig met je klasse D amps ... mij goed :) laat mij dan ook blij zijn met mijn energieslurpende AB's. Ik kan nog komen met hopen argumenten waarom studio's en zo overschakelen op klasse D ... en dan kan jij weer komen met tegen argumenten. Enfin dan nodig ik je liever eens uit (en eender wie nog wil) om, eens mijn project klaar is, thuis een pintje of koffie te komen drinken (is maar symbolisch ik heb ook andere dranken) en dan een babbeltje te doen ;) what do you think?

Pimmie1968

 • *****
 • Berichten: 1683
 • Geluid kun je voelen maar is nooit tastbaar
Re: DIY - Modulaire Hi-fi line array met 4 inch elementen en dsp
« Reactie #14 Gepost op: 22 februari 2018, 18:24:55 »
Héé waar heb ik dat vaker gelezen :armswing: :armswing:
Citaat
wat ik alleszins niet wil is eindeloze discussies over wat nu beter is. Beide architecturen zijn anders en hebben hun voor en nadelen. Ben jij super enthousiast en gelukkig met je klasse D amps ... mij goed :) laat mij dan ook blij zijn met mijn energieslurpende AB's
Rotel RC-1090 - Rotel RB-991 - Rotel RCD-991 - HDX-1000 - TDL Monitor