Auteur Topic: korte geschiedenis van een lange weg  (gelezen 761 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Pindaros

  • *
  • Berichten: 2
korte geschiedenis van een lange weg
« Gepost op: 28 januari 2019, 17:33:47 »
als puber had ik natuurlijk jamo luidsprekers (type vergeten, met die meeresonerende geluidsverspreidende trapgewijze metalen "voorzetstukken" voor de tweeter, wat een [on]zin....), op een redelijke grundig versterker en simpele philips platenspeler.

ik schat dat ik 1991 de set heb gekocht waarmee ik tot anderhalf jaar geleden heb geluisterd, bij een hifi-zaak in tilburg (wederom naam vergeten en bestaat denk ik ook niet meer);

harman/kardon pm640vxi
KEF C75

ik had al een teac cd-speler, die vrij snel kapot ging, buiten de garantie. als vervanging heb ik een pioneer PD-7700 cd-speler gekocht, die nog immer dienst doet (en wat heerlijk; ceedees omgekeerd erop leggen, op de lade...).

een set van zo'n 2790 gulden, wanneer het geheugen nog goed werkt. 1600 gulden voor de luidsprekers, 750 gulden voor de versterker en 440 gulden voor de cd-speler.

de platenspeler had ik al verkocht, evenals mijn platen, in de hoop dat de prijzen van ceedees snel zouden dalen. ja, dat hebben we geweten...

anderhalf jaar geleden, ik merkte al het een tijdje op, was het duidelijk dat de KEF C75 luidsprekers op aan het raken waren, volume uit balans, tweeters onzuiver, zeer onzuiver...

vreemd genoeg kocht eerst een 2e hands harman/kardom HK680, zelfs op de degenereerde C75 luidsprekers, klonk alles al "tienmaal" beter. het geeft de sensatie aan, hoe goed de HK680 al klonk, soundstage, strakheid, het hoog eindelijk eens helder. detailrijk. en dat voor €110..

vrij snel daarna heb ik luidsprekers gekocht, wederom de KEF C75, maar dan in prima staat. voor €70...

anderhalve maand geleden liep ik letterlijk tegen een set KEF reference series 104/2 aan, in een lokale used products winkel (die ze van de buren overnamen, een hifi-zaak). eerst wat ingelezen en de volgende dag geluisterd, met enkele ceedees die ik had meegenomen. met een redelijke martantz cd speler en een goede NAD versterker (die H/K meeslepen is wat...). en ik was gelijk overweldigd.

anderhalf jaar geleden heb ik ook nog een harman/kardon hd970 gekocht, puur voor de DAC, de lens is "scheel", maakt niet uit, heb nog de pioneer. en met een optical switch kan ik kiezen om de DAC te gebruiken voor de cd-speler of chromecast. simplistisch maar het werkt.

de komplete opstelling nu:
pioneer PD-7700
harman/kardon HD970
HTPC (origin..) met asus xonar D2X DAC
chromecast (via optische uitgang aangesloten op de HD970) voor spotify, en flac's op de NAS
harman/kardon hk 680
KEF reference series 104/2

de luidsprekers zijn op het oog nog perfekt, ze hebben zeker een behandeling ondergaan (lijkt eerder preventief), ik heb ze niet opengemaakt, ik heb er geen verstand van. ik kan louter afgaan op anderhalf maand muziek luisteren (van slayer tot erik satie, en veel er tussenin..) dat ze perfekt klinken.
het is overigens een matched pair, A/B (zelfde serienummer). de prijs? €329...

een luidsprekerpaar uit de reference serie is een geheel andere ervaring dan de C75.
het verschil is haast niet niet uit te drukken, wellicht in de woorden: doordringend, immens detailrijk, ruimtelijk. wat een ervaring om met deze luidsprekers muziek te luisteren. adembenemend.
realistisch is ook een term die ik zou willen gebruiken (de klokken op dark side of the moon, het is alsof ze werkelijk in je kamer staan).

maar wat is realistisch en de referentie. ook anderen vinden ze overweldigend klinken, daar sta ik dan niet alleen in...

ik heb overigens ook een vrij uitgebreide home/muziek studio, waar ik de oude harman/kardon gebruik op 2 bns ellessy 2 zuilen (die op de tafel staan...), om te mixen.

het is vreemd dat in hifi-land, je een skeptikus wordt genoemd, wanneer je niet gelooft in door elfjes ingestraalde kabels. ik ging nog naar de hifi-zaak, waar ze (via inruil) vandaan kwamen, had daar ook al eerst wat info gevraag over de KEF luidsprekers, om te vragen of de luidsprekerkabels die ik nu heb, wel de juiste dikte hebben.

een geheel ander gesprek kwam op gang, om me te voeren naar een bepaald type audioquest kabels, van €249. dat waren nog instappertjes.

ik houd het simpelweg bij de luidsprekerkabels, naamloze, die ik al heb. lijken me dik genoeg. en koper...

en de term interkonnekts? of interconnects? ik heb wel afgeschermde coaxicale (niet spdif coaxicaal...) kabels voor de aansluitingen op mijn versterker. schulzkabel is de fabrikant, stevige dikke kabels.
ik gebruik die ook in mijn studio, aangezien ik last van interferentie had, en door die kabels niet meer. waren overigens, hangt van de lengte af, zo'n €12 to €15 per stuk dacht ik.
dat vond ik het wel waard.

en zoals altijd merk ik, dat wanneer ik het kort wil houden....

wellicht volgen er nog fotoos, maar dan zal men opvallen dat ze wel immens verkeerd staan opgesteld, ik heb geen keuze, en door wat schuiven is het geluid toch zo perfekt als mogelijk in mijn huiskamer. ik heb nogal vreemd, maar bizonder huis...

(pindaros is overigens een dichter, zo rond 500 voor onze jaartelling, wiens oden gezongen werden, begeleid met muziek, al is er van de muziek niets meer overgebleven. naast dat ik veel investeer in mijn studio, heb ik v้el boeken.)

Mmuetst

  • ****
  • Berichten: 953
Re: korte geschiedenis van een lange weg
« Reactie #1 Gepost op: 28 januari 2019, 22:56:12 »
Mooi verhaal. Die Kefs reference series 104/2 zien er indrukwekkend uit (plaatje):

En voor €329,- kopie toch? Heb ze nooit gehoord, maar ben wel van huis uit met Kef opgegroeid en heb zelf ook een goedkopere set gehad, Kef Coda 90, die best goed klonken. Akoestiek is altijd lastig. Onze huiskamer is ook niet optimaal, maar gelukkig mijn mancave klinkt prima  ^-^

Pindaros

  • *
  • Berichten: 2
Re: korte geschiedenis van een lange weg
« Reactie #2 Gepost op: 29 januari 2019, 14:37:42 »
zeker een koopje, en ja da is een goeie foto. ik heb de zwarte uitvoering.

er zijn van KEF reference series 104/2 veel "varianten", ik heb zekere 1 van de oudere modellen. b.v. geen vergulde pluggen. dat soort kleine, tot wat grotere aanpassingen zijn gedaan in de loop dat deze luidspreker werd gemaakt.

ik ken geen mensen met high end installaties, wel een paar audiofielen. ik heb ook dus weinig ervaring met wat er in de high end mogelijk is. maar dat deert me niet, ik geniet volop van mijn paaldansers....ze hebben een ingewikkelde konstruktie, ook de filters (die op zich al veel toevoegen aan het letterlijke en figuurlijke gewicht van de luidspreker), dat gaf me de enige twijfel. maar zoals gezegd, voor mijn oren ้n anderen klinken ze gewoon erg, erg goed.

heel mijn huis is een mancave, overigens. de C75 set is naar mijn vriendin gegaan..

« Laatst bewerkt op: 29 januari 2019, 15:26:47 door Pindaros »

supernova

  • *****
  • Berichten: 1618
Re: korte geschiedenis van een lange weg
« Reactie #3 Gepost op: 29 januari 2019, 17:09:34 »
Citaat
heel mijn huis is een mancave, overigens. de C75 set is naar mijn vriendin gegaan..
uitstekend man, houwe zo..die mancave ;)